Eldreomsorgen - En flopp og mageplask

Eldreomsorgen: Leserbrevskribenten mener Karmøy kommune bør søke statlig finansiering av eldreomsorgen i kommunen. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Eldreomsorgen: Leserbrevskribenten mener Karmøy kommune bør søke statlig finansiering av eldreomsorgen i kommunen. Illustrasjonsfoto: Scanpix

DEL

LeserbrevJeg vil ta opp det som mange har kalt en flopp, et politisk magaplask og det som verre er og ønsker å ta opp igjen å søke på statlig finansiering av eldreomsorgen i Karmøy. Denne regjeringen ønsker å intensivere tilbudet og nå mener jeg tiden er moden til at Karmøy søker på denne ordningen.

Det finnes to typer ordninger.

Modell A: Som går ut på at Tjenestene skal utføres etter statlige tildelingskriterier, statlig finanisering og prismodell.

Modell B: Kommunen får statlig øremerket tilskudd og bestemmer selv hvordan de vil drifte eldreomsorgen. Eventuelle overskridelser utover tilskuddet betales av kommunen selv.

Det gis et inntektspåslag tilsvarende fire % av netto driftsutgifter til omsorgstjenester, begrenset til maks 25 mill kroner per år for en enkelt kommune. Fra hver av kommunene som er med i forsøket trekkes midler fra det totale kommunetilskuddet som tilsvarer utgiftene til omsorgstjenesten året før forsøksperioden.

Det betyr at kommunen kan få utfordringer om den har driftet omsorgstjenestene dyrere enn den statlige prismodellen.

Per august 2017 var Hobøl kommune, Lillesand, Stjørdal og Os kommune i Hordaland med i modell A og Selbu og Spydeberg er med i modell B.

I Karmøy har dette vært tatt opp som tema tidligere også, da ble det ikke flertall for dette.

Når flere av de som er med i forsøksordningen er strålende fornøyd bør Karmøy også få være en del av et slikt opplegg. Det som de fleste skeptikerne er mest opptatt av er at de ikke vil bli kikket i kortene. Enhetslederen i Hobøl kommune er veldig godt fornøyd med opplegget. Brukeren står mer i sentrum, samtidig som kommunen kan få lov til å forme tjenesten på en helt annen måte enn tidligere. De opplever også mer struktur på vedtakene og at helsedirektoratet bidrar i forkant, i stedet for at Fylkesmannen skal sjekke i etterkant. I tillegg blir dette mer forutsigbart, det ikke spiller noen rolle om det er 10 brukere eller flere. På toppen av det hele mener de i Hobøl kommune at de har fått en faglig utvikling, større økonomiske muskler og bedre oversikt over hva de holder på med i omsorgssektoren i følge etatsjefen i Stjørdal kommune.

I Lillesand mener de at de flere får tjenester på riktig nivå. Bedre kvalitet og bedre system. Dette gir også likebehandling mellom brukere. I tillegg til veldig god kontroll på kostnadene på helse- og omsorgsområdet.

For de som har lest rapporten vil det komme tydelig fram at brukerens behov er i sentrum, i tillegg er brukermedvirkning satt i system. Du kan lese om det under helsedirektoratet. Nå håper jeg alle i kommunestyret ser at tiden er kommet for å gjennomføre prosessen. Jeg vil minne om at vi gikk glipp av fem millioner i fjor fordi vi ikke søkte på helsesøstermidlene, noe Haugesund kommune gjorde. Jeg vil med dette foreslå at Karmøy kommune vil utvide dette tilbudet og søker om statlig finansiering av eldreomsorgen.

Nina Ve Sæbø

Uavhengig repr Karmøy

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags