Er Haugesund kommune på lag med alle barn?

Barn som har flyktet til Norge ønsker å bli inkludert. De vil være del av et lag.

Barn som har flyktet til Norge ønsker å bli inkludert. De vil være del av et lag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevBarn som har flyktet til Norge ønsker å bli inkludert. De siste to årene har mange nordmenn stilt opp for å gi dem muligheten til å bli det. Nå trenger vi politikere som gjør det samme.

I 2016 ble 1599 barn som har flyktet alene bosatt i en norsk kommune. Dette er barn som elsker å leke - som har vært spiss på fotballaget eller keeper i håndballen der de flyktet fra. Det er barn som har fått livet sitt satt på vent, men som nå gleder seg til å begynne i klassen til barna dine, eller til å danse på torsdager. De blir dine naboer. De er spente og nysgjerrige, usikre og stolte. De har drømmer. På lik linje med andre barn i Norge.

Men barn som har flyktet til Norge trenger beskyttelse og omsorg. Når de kommer til Norge har de ofte med seg tung bagasje, med vonde opplevelser fra krig, konflikt og en tid på flukt. Disse barna befinner seg nå i Haugesund.

Bryter rettigheter

Flyktningkrisen har de siste to årene stått høyt på mediene og politikernes dagsorden. Likevel ser vi at barn på flukt får sine rettigheter systematisk brutt. Både i selve flukten, og etter at de kommer til Norge. Å være på flukt strider med barns behov for omsorg, stabilitet og beskyttelse, og er ofte det motsatte av å ha det trygt.

Norske myndigheter fremmer dessverre en politikk som er i strid med barns rettigheter. Bruken av midlertidig opphold for enslige mindreårige og begrenset familiegjenforening er eksempel på at barn som kommer alene til Norge ikke er like mye verdt som «våre egne».

Nordmenn ønsker å hjelpe

Dette er ikke holdningen til flertallet av nordmenn. En undersøkelse gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Redd Barna viser at den norske befolkning har en grunnleggende positiv holdning til barn som har flyktet til Norge. Så mye som 2 av 3 mener at barn som har flyktet til Norge bidrar til et positivt mangfold i samfunnet. I tillegg ser vi at folk bidrar for å hjelpe flyktninger. Så mye som 85 prosent har bidratt, enten med klær, penger eller tid.

Innsatsen til alle disse nordmennene hjelper barna som nettopp har kommet hit. En 16 år gammel gutt som flyktet alene til Norge forteller at han får et pusterom når han får være med og spille fotball. «Fire ganger i uken spiller jeg fotball. Når jeg løper, beveger jeg meg sammen med tiden. Jeg tør å tenke at når jeg blir voksen skal jeg bli journalist, pilot eller kanskje fotballspiller. At livet liksom er åpent og jeg kan fylle det med hva jeg vil. At det å reise fra mamma, savne henne, tenke på henne, ikke er til ingen nytte, fordi jeg har en fremtid uten krig. Jeg må bare vente litt til, så blir det bedre.»

Si hei!

Vi i Redd Barna har snakket med mange barn som har flyktet til Norge. De sier at de ønsker å føle seg verdifulle, ha venner og bli tatt vare på. De vil være en del av et lag.

Det er enkelt å være på lag med barn. Si hei! Inviter den nye syriske gutten i klassen til barnet ditt med hjem. Spør om ungene til den nye flyktningfamilien i nabolaget vil bli med i idrettslaget. Be politikere oppfylle flyktningbarns rettigheter. Vi trenger deg - sammen skaper vi et samfunn som er på lag med alle barn!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags