Gå hele veien - slå dere sammen!

Av
DEL

LeserbrevMange politikere taler varmt for kommune sammenslåing. Det argumenteres med at kommuner og fylkeskommuner i fremtiden må utgjøre større enheter om bla. tjenestetilbud skal opprettholdes. Jeg er helt enig i dette, der det er geografisk fornuftig.

Nå er ikke dette nok et innlegg i denne sammenslåingsdebatten, men heller en utfordring til alle politikere om å vurdere sammenslåing på et helt annet plan.

I vårt eget fylke og i de lokale kommuner, følges trenden fra rikspolitisk hold: ingen parti klarer regjere alene. Ønske om makt resulterer så i store regnbue koalisjoner med utvannede manifest og dårlige kompromisser! Det har i de siste dagene poppet opp snodige sammenslutninger med en cocktail av ensakspartier og de mer etablerte. Det ender ofte med offentlig krangel, svak styring og utfordringer med å holde laget sammen. Er det dette vi trenger?

Jeg har lenge ønsket meg et ryddigere politisk landskap. Med f.eks langt høyere sperregrense slik at de små partiene kunne forsvinne av seg selv. Jeg ser nå at det motsatte skjer, de små styrker seg på bekostning av de store og etablerte. Politikken fragmenteres og blir uoversiktlig. Ensakspartier dukker opp for en kort periode. De får satt søkelys på saken sin, før de ofte forsvinner.

Jeg ser mot demokratier som har færre partier, som favner bredere. Partiene vil på denne måten ha tydelige skillelinjer. De vil være på begge sider av skalaen, og det vil være et sterkt sentrumsalternativ. Slike bredere partier vil ha høylytte diskusjoner internt, men vil finne løsninger som deretter kan gjennomføres med kraft og tydelig retning. Det blir også lettere for velgerne å gjøre sine valg.

Politikere må nå vurdere å gå hele veien - slå sammen flere partier til større enheter.

De som evner å slå seg sammen vil kunne gjøre en stor forskjell i fremtiden. De vil kunne sikre tryggere posisjon og få gjennomført helhetlig politikk.

Så vil det helt klart være eksempler på at dette til tider har fungert dårlig i andre demokrati, men jeg mener det vil styrke vårt demokrati i det lange løp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags