Innbyggerinitiativ, demokratiets parodi?

Jan Ove Sikveland  Leder Bomfritt Norge - NOK ER NOK

Jan Ove Sikveland Leder Bomfritt Norge - NOK ER NOK Foto:

Av
DEL

LeserbrevVi har fått høre det mange ganger det siste året, spesielt i forbindelse med alle demonstrasjonene mot bompenger. Det finnes en måte, og kun en måte, å få behandlet sakene politisk. Lag et innbyggerinitiativ og få underskrifter fra innbyggerne så vil saken bli behandlet. Om da saken ikke har vært til behandling tidligere i inneværende valgperiode.
Men er det egentlig riktig, fungerer dette slik det er tenkt? Eller er hele greia med innbyggerinitiativ bare en bløff?

Er det bare en pest og en plage for politikerne å måtte sitte og behandle vanlige folk sine saker? Politikerne vet jo best selv.
Etter å ha overvært først kommunestyret i Karmøy og etterpå bystyremøtet i Haugesund må jeg si at jeg er ikke sikker lenger på om innbyggerinitiativ er noen god løsning.

La meg først ta kommunestyret i Karmøy. Et innbyggerinitiativ om å gjennomføre en folkeavstemming om fortsatt deltakelse i Haugalandspakken. En folkeavstemming om folk ønsker å fortsatt ha bompenger på Karmøy. Innledningsvis i debatten ser dette veldig bra ut, første innlegg fra representanten til Frp takker initiativtakeren for dette engasjementet og kommer med sin positive innstilling til å gjennomføre en folkeavstemming. Det blir flere innlegg frem og tilbake og etter en god runde med for så vidt gode argumenter blir innbyggerinitiativet nedstemt.

Men det jeg reagerer mest på er den arrogante holdningen og den uttalelsen til representanten fra Krf. At han kan bruke kommunestyrets talerstol til å uttale seg så til de grader nedverdigende overfor et innbyggerinitiativ. «Kan ikke ha folkeavstemminger på hver sak i kommunen, vi har jo folkeavstemming hvert fjerde år. Da har folk valgt oss, da bestemmer vi.» Dette er en holdning vi ser flere steder i det politiske landskapet, når noen har blitt valgt så er det dem som bestemmer.

Samme nedlatende holdning ble vist i bystyret i Haugesund da det skulle stemmes over et lignende innbyggerinitiativ. Her var det representanten fra Ap som kom med uttalelser fra bystyrets talerstol som ikke egner seg for en folkevalgt. Først ga hun inntrykk av at hun støttet innbyggernes engasjement, og hyller dette. Hvorpå hun med en sarkastisk tone snakker nedlatende om innbyggerinitiativ som har kommet inn tidligere, ramser opp innbyggerinitiativ som «nei til lekser», «nei til dyr i sirkus». Hvor, etter hennes oppfatning, unødvendig det er med alle disse innbyggerinitiativene. Ser en tydelig likhet med dette som skjedde i Karmøy kommunestyre og i bystyret i Haugesund.

Dette er folkevalgte som innbyggerne altså har valgt inn, hvorpå de snur ryggen til innbyggerne og har all rett i verden.

Paradoksalt nok var en av sakene i Karmøy kommunestyre hvordan de folkevalgte skulle oppføre seg i det offentlige rom. Etiske retningslinjer rundt hvordan man opptrer både i offentligheten, sosiale media og i møter. Hvordan man skal som folkevalgt behandler innbyggerne og medlemmer av utvalg og styrer med respekt. Hvorpå man behandler et innbyggerinitiativ på den måten som noen representanter gjorde på disse to møtene.

De representantene det gjelder vet selv hvem de er og trenger ikke navngis her, da dette er et problem som man møter stort sett i alle kommunestyrer og bystyrer rundt om i hele landet. Og slike folkevalgte er ikke gode eksempler på hva et demokrati er. Slike holdninger bidrar bare til mer politikerforakt. Skjerp dere!


Mvh Jan Ove Sikveland
Leder Bomfritt Norge – NOK ER NOK

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags