Miljøvennlig boligbygging på Fagerheim styrker kommuneøkonomien

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Høyre har ønsket utbygging i Tornes/Fagerheimområdet. Arbeiderpartiet og samarbeidspartiene har skrinlagt disse planene og ser for seg at boligveksten og bosetning skal skje i sentrum. Høyre tror ikke det vil gi tilstrekkelig med attraktive og varierte boalternativ for den ventede befolkningsveksten. Det er ikke alle som ønsker å bo i sentrum, og vi må også ha et tilbud til dem.

Haugesund Høyre er også opptatt av å styrke Haugesund sentrum og ønsker en miljøvennlig utvikling av regionen. I dette perspektivet mener Høyre at utbygging av Fagerheim er viktig. Det foreligger snart godkjent reguleringsplan for området, infrastruktur er under bygging, og det er åpenbart et marked for denne typen boligbygging nær Haugesund sentrum (ca 4 km fra sentrum).

Kommunen står overfor store investeringer innen eldreomsorg, skole og svømmehall. Kommuneøkonomien tåler ikke at dette finansieres med store låneopptak nå som rentenivået er på vei opp. Salg av kommunal eiendom som tomteområdene på Fagerheim, kan tilføre friske midler.

Høyre foreslår at kommunen allerede i 2017 starter feltvis salg av tomter i Fagerheimområdet. Vi ser for oss at dette kan gi inntekter i størrelsesorden 46 mill. kr årlig i økonomiplanperioden (tilsammen 184 mill. kr), og at det vil gi 1500 nye, sentrumsnære boliger.

Feltvis utbygging innebærer salg av større felt til utbyggere for en samlet utbygging. Dette er nå en vanlig løsning ved utvikling av boområder i vekstkommuner.

Ved å starte utbygging på Fagerheim kan de som ønsker å bo på Haugalandet få sentrumsnære boliger, i stedet for etablering med lenger reiseavstand. Dette er viktig for det grønne skiftet landet står midt i.

Veiutbyggingen som allerede er finansiert gjennom Haugalandspakken, åpner for miljøvennlig sykkel- og kollektivtransport mot sentrum, og sentrum vil være nærmeste handelsområde. Dette er en vinn/vinn situasjon.

Fram mot år 2030 er den beregnede befolkningsveksten på Haugalandet 16.000 mennesker. For å understøtte internasjonale klimamål må Haugesund kommune ta sitt ansvar og tilby rikelig med boligtomter nær regionsenteret. Boligbygging på Fagerheim vil sørge for at det blir attraktivt å etablere seg i Haugesund, samtidig som det styrker handelsnæringen i sentrum. Det kjemper vi i Høyre for.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken