Sosialpolitikk skal løfte folk. Ikke holde dem nede!

Av
DEL

LeserbrevKirkens bymisjon i Haugesund har i mange år drevet arbeidstilbud for rusavhengige. Dette er lavterskel tilbud med høy grad av fleksibilitet, hvor mennesker som er i aktiv rus skal få muligheten til å realisere seg gjennom arbeid uten langsiktige forpliktelser. Det kan dreie seg om vedlikeholdstjenester eller snømåking. I tillegg så tror jeg de fleste av oss har hørt om glassverkstedet. Et tiltak som bokstavelig talt er et prakteksempel på at kan bli noe vakkert av alt som er knust.

Jobbtilbudet til bymisjonen bidrar til håp. Det bidrar til mestringsfølelse og meningsfulle hverdager for mennesker som lever svært vanskelige liv.

Alle som deltar i jobbtilbudet får lønn for arbeidet. Riktignok ikke en lønn som er til å leve av (og etter min mening burde ha vært noe høyere), men som likevel gir motivasjon og som kommer godt med på toppen av trygda. 

For kort tid siden lærte jeg imidlertid noe nytt om sosialpolitikken i kommunen vår.

Den 20.juni i 2007 så vedtok nemlig formannskapet i Haugesund kommune at det skulle settes et tak for hvor mye en kunne tjene ved å delta i jobbtilbudet til bymisjonen uten å bli trukket i sosialhjelpen fra kommunen. Taket ble den gang til 1600 kr, noe som betydde at ingen kunne jobbe mer enn 32 timer i måneden uten å bli trukket. Etter hvert som årene har gått har også timebetalingen i bymisjonen økt. Og i dag kan man kun jobbe 22 timer i måneden uten å bli trukket i sosialhjelpen, fordi taket på 1600 kroner fortsatt er gjeldende.

Vi i SV mener at dette er nok et eksempel på at vi har en del hull i det sosiale sikkerhetsnettet i kommunen vår, som må tettes.

At rusavhengige har muligheten til å jobbe på egne premisser, innenfor trygge rammer, og samtidig kunne beholde fortjenesten av jobben de gjør. Ja, det er en samfunnsøkonomisk investering som både kan virke kriminalitetsforebyggende og helsefremmende.

I bystyremøte den 12.juni kommer vi til å stille spørsmål om hvorfor sosialpolitikken vår har slike usosiale elementer. Og vi kommer til å fremme forslag om å endre denne praksisen, også.

Sosialpolitikk skal tross alt løfte folk. Ikke holde dem nede!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags