Vaksiner er ikke sprøytemidler

Av
DEL

LeserbrevViser til artikkelen om vaksiner i Haugesunds avis 12. september.

Jeg skal ikke mene noe om diskusjonen mellom Margit Vea og Sveinung Steinsland. Men noen av Veas påstander om vaksiner kan ikke stå uimotsagt.
Vea sammenligner kroppen med en hage med sitt eget økosystem, og at vi bør spille på lag med naturen. En vakker talemåte som jeg er helt enig i. Men når hun fortsetter allegorien og sier at vaksiner er som sprøytemidler i denne hagen, er det ikke så treffende lenger. Det er faktisk en skrekkelig dårlig sammenligning, for vaksiner jobber nettopp med naturen, og hjelper immunsystemet til å gjenkjenne og angripe skadelige mikroorganismer. Man kan heller sammenligne vaksiner med å gjødsle hagen og luke vekk ugress og brunsnegler, slik at blomstene får vokse og trives.

Derimot kan man kalle antibiotika og cellegift for sprøytemidler. De er kroppsfremmede stoffer som tilføres utenfra for å angripe mikroorganismer eller kreftceller. Dessverre vil de også ramme gode bakterier – f eks i tarmen – og friske celler.
Det kan virke underlig at jeg nevner cellegift i denne forbindelse. Men det finnes faktisk vaksiner som kan forebygge kreft. HPV-vaksinen forebygger infeksjon med HPV, et virus som kan føre til celleforandringer og livmorhalskreft. Jeg jobber daglig med kvinner som blir rammet av dette, og vet at HPV-vaksinen kunne forhindret mange av tilfellene.

Tilbake til hagen: en gartner som steller pent med hagen sin og utnytter naturens egne mekanismer, vil kunne slippe å bruke sprøytemidler. På samme måte kan vaksiner forebygge sykdom så vi slipper å bruke antibiotika og cellegift. Og vaksiner ødelegger ikke mikrobiomet, altså de snille tarmbakteriene som Margit Vea (og jeg) er så glad i.

Vaksiner er et av de store framskrittene i medisinen, og har spart millioner av mennesker for alvorlig sykdom og død. Ja, vaksiner kan ha bivirkninger, som all medisinsk behandling. Men i forhold til alvorlige infeksjonssykdommer, og bivirkningene av antibiotika og kreftbehandling, er vaksiner i det store og hele trygg og effektiv forebygging.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags