Vi trenger deg, Carl I. Hagen

Et mindretall i Fremskrittspartiets programkomite ønsker å avkriminalisere bruk av rusmidler og selge cannabis lovlig. Du, Carl I. Hagen har lenge støttet legalisering; nå må du på banen og lede partiet ditt mot en mer progressiv ruspolitikk. En internasjonal ruspolitisk revolusjon er i emning. Cannabis er allerede lovlig i fem amerikanske delstater og Canada skal gjøre det lovlig våren 2017. En rekke europeiske land har avkriminalisert bruk og helseminister Bent Høie ønsker nå å gjøre det samme. Hva stopper deg, Hagen? Du har tydeligvis disse meningene ennå, siden du støttet heroinassistert behandling i Oslos byråd og som en del av Stoltenberg-utvalget – så hvorfor ikke ta steget helt ut?

Fremskrittspartiets Ungdom har ønsket å regulere cannabis i mange år, men det er fortsatt motstand i moderpartiet. Som tidligere formann bør du ta tak i situasjonen og si klart fra hvor skapet skal stå. På en tale til verdenskonferansen til International Society of Individual Liberty i San Francisco, sommeren 1990 sa du nemlig dette om legalisering: «Ethvert parti som støtter dette i Norge i dag, ville miste mange stemmer, slik det også ville vært tilfellet i USA. Ideen er fremdeles i en tidlig fase. Det blir en hard kamp. Ideen blir latterliggjort, selv om den er korrekt».

Den ensidige propagandaen fra Actis (tidligere Avholdsfolkets Landsråd) har mistet sin troverdighet og FrP-justisminister Anders Anundsen ble avkledd på Folkeopplysningen på NRK – der han hevdet at cannabis er mer skadelig enn alkohol på tross av at et unisont forskerkorps er helt uenige med ham. Tiden er endelig inne. Du har nå muligheten, Carl Ivar, til å påvirke ditt parti til å ta til fornuften. Jeg håper du tar utfordringen.

Trond Wathne Tveiten

Styremedlem i Normal Norge, som jobber for lovlige utsalgssteder for cannabis