Luftslottet til Knut Birkeland

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevOdd Henning Johannessen
Kopervik

Knut Birkeland kverner videre på sine påstander om store økonomiske innsparinger dersom en etablerer en storkommune på Haugalandet, basert på en påstått rasjonaliseringsgevinst i fusjonen mellom oljeselskapene Saga og Hydro. Det er dette han mener er «veldokumenterte fakta og analyser som taler for etablering av en regionskommune.»

Han holder fast ved at det ikke er noen forskjell mellom organisering og drift av kommuner og oljeselskap. Noe han ikke har noen som helst forskningsmessig støtte for. Dette finner Birkeland bl.a. godt dokumentert i kronikken til Morten Øgård i nettutgaven av HA for en uke siden. Forskning viser at 7 av 10 fusjoner går galt og at bl.a. fusjonen mellom Statoil og Hydro kostet samfunnet 18 milliarder. Han viser også til store fusjoner som Oslo universitetssykehus der akkumulert underskudd ser ut til å bli 17,5 milliarder, for ikke å snakke om kostnadene med NAV-reformen. Hva sier Birkeland til denne dokumentasjonen.

Istedenfor å svare på alle de spørsmålene han har fått både om dette, om kommuneforskning og erfaringer fra kommunesammenslåinger i Danmark, svarer Birkeland bare at «dette er rene spekulasjoner og pessimistiske antakelser.»

Det jeg har sagt når det gjelder underskriftsaksjonen, er at det er en demokratisk rettighet som både Birkeland og alle andre har. Har selv vært med på slike underskriftsaksjoner tidligere, uten at det ble tatt til følge. Det som er klinkende klart, er at det er kommunestyret som vurderer kravene. De kan velge å innfri dem, men de kan også avvise dem.

Selv sitter jeg ikke i kommunestyret, så jeg overlater til de folkevalgte å ta den avgjørelsen. Men det jeg skrev er at jeg blir svært overrasket dersom kommunepolitikerne skulle beslutte at bare de som bor på fastlandssiden skal få holde folkeavstemning og bestemme hva de ønsker, uten at en samtidig spør resten av Karmøys befolkning hva de mener om dette spørsmålet. Det ville være lite demokratisk.

Jeg er opptatt av regionen vår og har i mange ulike sammenhenger, både gjennom jobb og politisk arbeid vært med å jobbe aktivt for viktige regionale prosjekt og interkommunale samarbeidsprosjekt, både lokalt og sentralt. Men i motsetning til Birkeland er jeg svært opptatt av lokaldemokrati og mest mulig nærhet for folk til de beslutningene som tas.

Og som svært mange i Karmøy tror jeg ikke at vi får bedre og billigere tjenester om vi slår oss sammen med Haugesund.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags