Pride for alle

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– både de som går i parade og står utenfor

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er tid for Prideparade i Haugesund. I mangfold-byen Haugesund skal jeg gå i prideparade. Jeg håper at all kan kjenne på opplevelsen av å ha stolthet for livet de lever, for den de er og for valgene man gjør. Når man mener å gjøre det rette. Å leve i et samfunn med mangfold betyr at vi må omgå hverandre med respekt, toleranse og forståelse. Da er det viktig at vi gir rom for akkurat dette. Jeg håper vi kan klare å være så rause og mangfoldige i byen vår at ingen skal oppleve å bli trakassert for det man er, tror på og tenker. Heller ikke når vi har høyst forskjellige oppfatninger om hva som er rett og galt. Jeg håper vi kan stå side om side for å forsvare at ingen skal trakasseres og mobbes, selv om man opplever andres meninger, livsførsel, tro og tanke krevende. Vi ønsker å være et åpent, raust og mangfold-samfunn. Det betyr at man skal kunne leve sitt liv og hevde sitt syn uten å trakassere andre som mener noen annet eller velger noe annet.

Kristelig Folkeparti har historisk sett slitt litt hver gang det dukker opp en Pride- parade. Hvorfor det? KrF er jo partiet som holder vern om livet høyt og som kjemper saken for de som ellers blir truet for det de tror og tenker, og livet de lever. Det er ikke sånn i KrF at vi slutter å gi omsorg og ta vare på folk vi ikke er enige med. Samtidig tenker altså noen i vårt samfunn at homofili er i strid med deres menneskesyn. Dette må vi takle! Den som mener det må likevel vise respekt for andres valg og liv. Og, på samme måte motsatt vei. I vårt mangfold-samfunn må vi også hegne om dem som opplever at homofili strider mot deres menneskesyn. 

Det jeg håper KrF velgere og andre som har meninger og tanker om rett og galt kan gjøre nå er: Å ha stolthet av sitt standpunkt og forvalte det med omhu. At vi sammen kan leve side om side på tross av forskjellige oppfatninger om livet og samtidig kjempe for at ingen blir mobbet og trakassert.

Jeg vil si det såpass tydelig: Det vil være typisk KrF å være den rauseste av alle i å hegne om den som står i en sårbar situasjon. Som på mange andre av livets området. Jeg vil oppfordre alle som sliter en ærlig kamp med synspunkt om homofili til å senke skuldrene. Du kan få lov å mene det du mener, men husk å elske din neste som deg selv.

Hva tenker jeg da som politiker i KrF i denne saken? Jo, at jeg vil vise at Kristelig Folkeparti må være et inkluderende og omsorgsfullt politisk parti som tar vare på alle som mener noe om en Pride-parade og spørsmål om seksuell legning. Samtidig ønsker jeg at alle skal trygges for at de kan være stolte av livet sitt slik det er.

I bystyret har jeg på vegne av KrF, da LHBTI planen ble behandlet, fremmet en oversendelse til rådmannen. Det handler om å lage en «Mangfold-dag» i byen vår. Mangfoldet handler ikke bare om LHBTI spørsmål og regnbueflagg. Det handler om å gjøre Haugesund til en inkluderende by. At vi inkluderer hverandre på tross av forskjeller på hva vi er, hvem vi er og hva vi mener. Jeg ønsker meg en by som øver seg på å tåle at vi er forskjellige, mener forskjellige, men holder fred og gir hverandre frihet.

Store ord. Ja. Vi trenger litt store ord og vyer i disse spørsmålene. Det handler om viktige saker og ting.

Ja, da skal jeg altså gå i Pride-parade i Haugesund. Jeg kommer til å føle meg nokså utafor. Sånn jeg har sett lignende parader så ser det ikke helt ut som om jeg passer inn, tenker jeg. Jeg kommer til å gå helt vanlig kledd. Litt forlegen og engstelig for hva andre vil si. Men jeg gjøre det for å vise at både KrF og jeg på ingen måte ønsker noe annet enn at alle skal føle seg inkludert og ikke mobbet og trakassert. Da skal jeg ofre min forfengelighet for viktigere sak. Og, som sagt, jeg ber om at alle i mangfold-byen Haugesund også respekterer de som ikke velger å gå i paraden...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken