Nedlegge Håvik skole – dumskap på ny

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.På Håvik er barna blitt for dyre. Karmøy kommune skal spare penger. Og da må det kuttes. Visstnok kan skolebudsjettet kuttes med hele 8 millioner dersom man splitter et lokalsamfunn og flytter på skolebarna. Husker jeg rett, eller hadde ikke Karmøy over 100 millioner i overskudd i fjor. Og mange millioner året før, og året før, osv.

At over 100 elever skal flyttes og transporteres, et trygt bomiljø miste det viktigste «hjerte» i oppvekstområdet og foreldre som fortviler og føler seg lurt. Nei, ikke viktig nok, for nå skal det spares der det spares kan.

Glemt er fine ord om kommunen der alle skal lykkes. Eller alle partiprogram som setter trygge oppvekstvilkår som sine viktigste fanesaker. Nå skal det sies at politikerne ikke har gjort sine vedtak enda, og kanskje seirer fornuften denne gang? Jeg regner med at de ber om et regnskap for netto besparelse ved nedleggelsen av Kvalavåg og Sørhåland skoler.

Det som forundrer er at all fokus er på skolekostnadene. Jeg hadde forventet at en så stor kommune som Karmøy jobbet helhetlig og fokuserte mer på samfunnsutviklingen og samfunnsregnskapet, enn isolert bare skolebudsjettet. Hva er vitsen med å spare noen kortsiktige kroner på et budsjett, når all erfaring tilsier at den negative utviklingen dette gir er stagnasjon og en gradvis fraflytting fra et veletablert bomiljø. Spør en samfunnsøkonom hva dette koster på sikt.

Det var med glede jeg nylig leste at kommunen har ansatt ny by- og samfunnsplanlegger. En planlegger som skal arbeide tverretatlig med helheten. Jammen på tide.

På Håvik har kommunen sammen med private utbyggere over de siste 40–50 årene år satset på å bygge et godt bo- og oppvekstmiljø. Foruten tilrettelegging av tomter kom det også ny skole, barnehage og idrettshall. Det siste er jo at Håvik er blitt et viktig kommunikasjonsknutepunkt med egen bussterminal ved inngangen til T-forbindelsen.

Alt burde jo ligge til rette for en positiv videreutvikling. Men hvor er kommunen når vi nå trenger flere barnefamilier til dette flotte bomiljøet. Hva gjør de for å sikre sine tidligere investeringer? Valget er visstnok å legge ned skolen, i stedet for å satse på tilrettelegging av flere nye tomteområder, og på den måten tilrettelegge for flere barn (kunder) på skolen.

Begrepet «spare seg til fant» kan gjerne brukes når kortsiktige ledere er mer opptatt av egne budsjett, enn skadene nedlegging av skole har for nærmiljø, og derav samfunnsnedlegging som dette er.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken