NFU skyver funksjonshemmede foran seg

Privat

Privat Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.4. august 2020 har Alf Anvedsen, Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU), Haugesund et debattinnlegg i Haugesunds Avis der han skriver at frykt for represalier kan hindre funksjonshemmede og andre i å oppnå sine lovmessige rettigheter.

Videre skriver han:

Det er stor forskjell på å ha en rett og å få en rett. Vi har et flott lovverk, men kommunene som har til oppgave å utføre tjenestene har ofte ikke tilstrekkelig kapasitet og kompetanse.

Jo, de har det, for utviklingshemmede som har ressurssterke pårørende opplever ikke slikt. Med ressurssterke pårørende snakker jeg om utviklingshemmede som har pårørende med kjendisstatus som blir sett opp til. Enkelt forklart handler dette om kynisme og feighet. Kynisme fordi kommunene vet at utviklingshemmede ikke har noen pressgruppe og feighet fordi dem dilter etter kjendiser av frykt for å få bråk. I tillegg er det en kjent problemstilling at utviklingshemmede ikke har noen pressgruppe bak seg. Med pressgruppe mener jeg at utviklingshemmede ikke har noen gruppe i ryggen som har penger og som kan utgjøre en forskjell.

Videre skriver han:

Tilsynsmyndighetene er svekket. Saksbehandlingstiden hos Fylkesmannen er altfor lang med tanke på rettssikkerhet.
Pasient- og brukerombudet gjør en viktig jobb, men har ingen myndighet.

Dersom en klage til Fylkesmannen ikke fører fram kan innbyggeren gå til rettssak mot kommunen. De færreste gjør det. Barrieren er for stor. Kostnadene blir for store både målt i kroner og i krefter. Selv om man tilhører en lavinntektsgruppe er det i dag nesten ingen som har rett til fri rettshjelp i dag.

Alt dette er riktig men problemet til Anvedsen er at hans utspill om utviklingshemmedes rettssikkerhet i realiteten innebærer at både han og NFU skyver funksjonshemmede foran seg.

Både Anvedsen og NFU framstår med en betydelig dobbeltmoral for i det ene øyeblikket etterlyser dem økt rettssikkerhet for utviklingshemmede for i neste øyeblikk å fremme krav som svekker utviklingshemmedes rettssikkerhet.

Da tenker jeg spesielt på kravet de har om at bedrifter som tilbyr Varig tilrettelagt arbeid (VTA) til målgruppen må få 2000 nye VTA plasser til målgruppen uten å sjekke hvordan arbeidsmiljø og rettssikkerhet er for gruppen.

Jeg nevner dette fordi Dagbladet i 2010 og 2011 hadde 83 artikler om utviklingshemmede som ble utsatt for overgrep av ulikt slag og det er grunn til å tro at det ikke har blitt noe bedre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken