Ny teknologi rammer de eldre

Mange eldre får ikke med seg åpningen på Sildajazzen i Dokken, konserter på aldershjem og parader i gatene. Det kan komme til å svi..

Mange eldre får ikke med seg åpningen på Sildajazzen i Dokken, konserter på aldershjem og parader i gatene. Det kan komme til å svi.. Foto:

Av
DEL

LeserbrevEn rekke arrangementer i sommer, blir digitale. Dette vil ramme mange eldre som ikke kan data.

Man kan selvfølgelig hevde at dette er deres egen feil. Det er mange år siden man ble advart om at verden blir mer og mer digitalisert – noe mange ikke tok på alvor.

Men samtidig må også myndigheter og frivillige organisasjoner ta sin del av skylden for dette. Annonser om datakurs har ikke vært annonsert – dersom det har vært noen.

Haugesund har hatt økonomistyring som sin viktigste oppgave, og fått fylt opp kommunekassen som for noen år siden nesten var tom. Frivillige organisasjoner har klaget over for liten støtte, og helt glemt at det fins mennesker som lever et liv utenfor dataverdenen.

Og så på toppen av det hele kom koronaviruset, og dermed ble også besøkstjenesten borte. Det førte til at mange eldre ble overlatt til seg selv, uten engang å få besøk av sine nærmeste eller andre kjente.

Og mens datakyndige hadde nettet å trøste seg med, måtte de eldre klare seg med nyhetene de fikk på radio og TV. Og der gikk det i korona fra tidlig morgen til et godt stykke ut på kvelden.

Ofte så sent at flere allerede hadde hatt Ole Lukkøye på besøk.

Og snart kommer de ulike arrangementene strømmende – bokstavelig talt. Noen mer attraktive enn andre. Det betyr at de går glipp av både Sildajazz i Haugesund og Skudefestivalen på Karmøy.

At også Sildabordet blir avlyst, betyr mindre. Mat har folk nok av hjemme, om de ikke også skal dra fra utkantene til Haugesund for å få seg en eller flere gratis fiskekaker, med sildesalat til.

Det blir nok fort glemt.

Langt verre er de ikke får med seg åpningen på Sildajazzen i Dokken, konserter på aldershjem og parader i gatene. Det kan komme til å svi.

Så vil man kanskje si at dette kan de takke seg selv for – at advarslene ikke ble tatt alvorlig. Eller at den nye teknologien skremte dem. Og at de derfor tenkte: Det går nok bra.

Men som gjør at sommeren blir mørkere for dem enn for andre.

Det er intet mindre enn tragisk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags