Ta vare på livet i sentrum

Sveinung stensland: En livlig gågate er viktig for et aktivt lokalmiljø. Livet i sentrum sikrer vi best selv. arkivfoto: Harald Nordbakken
e

Sveinung stensland: En livlig gågate er viktig for et aktivt lokalmiljø. Livet i sentrum sikrer vi best selv. arkivfoto: Harald Nordbakken e

Av
DEL

LeserbrevEn livlig gågate er viktig for et aktivt lokalmiljø. Livet i sentrum sikrer vi best selv.

Historiene om butikker som legges ned, og gågater uten liv er velkjente. Over hele landet, i bygder, tettsteder og mindre byer, opplever mange at livet i sentrum gradvis har forsvunnet. Det ser vi også i vårt distrikt, sentrumshandelen sliter i flere kommuner. Dette har flere årsaker, men en åpenbar grunn er at mange ikke lenger velger å handle i sentrum.

På en varm sommerdag i juli er det mye hyggeligere å kunne spasere ned til sentrum og ta en is eller gå på en kafé ute i solen, enn å kjøre til et kjøpesenter og nyte lyset fra lysrør i taket. Opplevelsen blir også hyggeligere dersom man føler seg som en del av et større utefellesskap av mennesker som nyter sommeren i sentrum. Og hvordan blir 17. mai-feiringen i et dødt sentrum uten butikker? Lokale butikker kan ikke overleve som «show-room» for netthandel.

Julehandelen setter nå sitt preg på sentrum flere steder i vårt distrikt, det er også det viktigste grunnlaget for mange lokalt eide butikker. Bruker vi ikke butikkene, forsvinner de. Forsvinner butikkene mister vi en viktig identitet for våre lokalmiljø. Butikker uten kunder er der ikke neste år. Og uten leietakere har ikke gårdeiere råd il å holde byggene sine vedlike. Så før du drar på julehandel, tenk gjennom hvorvidt du vil beholde sentrum og lokalt eide handelsbedrifter. Ingen, utenom enkelte bruktbutikker, kan drive arbeidsplasser på dugnad.

Jeg ønsker meg et hyggelig sentrum med en livlig gågate. Sentrumsdød er et problem, men løsningen på problemet er ikke å legge ned kjøpesentre. Derfor vil jeg oppfordre alle til følgende. La oss handle gavene lokalt. La oss bruke forbrukermakten til å si klart og tydelig at vi ønsker oss et levende sentrum med småbutikker og kafeer. En julegave fra alle til alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags