Ødeleggelsen av naturen, historien og arrene som ikke kan sminkes bort

Ilustrasjonsfoto.

Ilustrasjonsfoto.

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ødeleggelsene av naturen og fjellene våre som vindparken i Tysvær medfører, er verre enn det vi kunne forestille oss før anleggsstart. Jeg ser at ledelsen i utbyggingen går ut og bagatelliserer skader og kommer med påstander om at vindkraftmotstanderne kommer med løgn. (Haugesunds Avis, lørdag 26. september).

Hvis det er noen som er i tvil om skader og framtidige ødeleggelser, vil jeg oppfordre alle, inkludert journalister, NVE og folkevalgte å ta turen til Hersdal å gå og se med egne øyne på området hvor det nå skytes kruttsalver, det graves i uerstattelige myrer og vakker skog raskt blir hugget ned.


Ødeleggelsene av det biologiske mangfoldet er verre enn det visuelle synet vi får. De som nå har åpnet øynene forstår at dette ikke kan kalles «grønt skifte».

Dette før turbinbladene er oppe og vil sørge for et inferno av lyd, lys, skyggekast og iskast, som vil føre til at både dyreliv, fugleliv og de nærmeste naboer vil bli sterkt skadelidende. Dette er de stygge fakta i fortellingen, mot Tysvær vindparks versjon om å avspore ved å si at alt er greit, fint og ingenting ulovlig har skjedd.

Vi skal vinne denne kampen, med fakta hugget i fjell som ikke kan sminkes bort. Det hjelper ikke å smile mens dynamittsalvene gjaller gjennom Årvikfjellet, like ved hubroreiret som ble funnet 10. juli og som man ikke tok hensyn til. I stedet for full stopp i anleggsvirksomheten, durte Tysvær vindpark på, ulovlig etter vår oppfatning.

Sammen med fagfolk har jeg gått gjennom planene for veibyggingen og sprengingen i fjellene, den såkalte MTA-planen, og punkt for punkt kan man si at utbygger har gått mye lenger i ødeleggelser av naturen enn det NVE har gitt lov til. Jeg antar at utbygger gambler på at det er enklere å få tilgivelse enn tillatelse. Det er i grunnen betegnende på hele utbyggingen, at man hele tiden har sneket seg til større inngrep enn det som i startfasen var lovlig. Jeg forstår godt at ledelsen i Tysvær vindpark nå føler behov for å rettferdiggjøre utbyggingen, og da er mitt svar at det gjør ikke om på ødeleggelsene. Og uansett hvordan utbyggerne prøver å bagatellisere skadene på landskapet i Tysvær, så er dette en utbygging i Lars Hertervigs landskap, i et unikt kystlyngheilandskap vi i Norge har bevart for lite av. Utbyggingen er en katastrofe for reiselivet på Haugalandet og i Ryfylke. Og den er en katastrofe for de familier som nå vil se at verdien av huset vil bli opp mot halvert. Vi har erfaringstall fra sørfylket om at naboer vil oppleve et slikt verdifall. Som politiker er jeg lei meg over at lokaldemokratiet i Tysvær er total overkjørt i denne saken. Det samme kan skje på Karmøy, siden regjeringen velger å kjøre over kommunen ved å innføre statlig reguleringsplan.

I denne saken må jeg som vindkraftmotstander være tydelig i sak og argumentasjon og også av og til snakke I store bokstaver. Men jeg har ikke noe personlig imot noen som jobber i Tysvær Vindkraft og vi har ulike roller i dette. Jeg håper alltid at det politiske ordskiftet om saken kan være preget av saklighet, på tross av uenighet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken