Oljeutvinning, fremtiden eller utdatert?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er liten tvil om at Norge ikke hadde vært der vi er i dag uten oljeindustrien, Oljeutvinning på Norsk kontinentalsokkel som startet på 60 tallet har på mange måter skapt grunnlaget for velferden vi lever i dag. Den har også skapt over 185 000 arbeidsplasser (2016). Vi kan på mange måter si at det har vært og er bærebjelken i Norsk økonomi. Oljeindustrien er i stor grad hovedfaktoren til at vi har gratis helsevesen, utdanning osv. Det er ikke før senere år at noen har begynt å tvile på om vi bør fortsette med oljeutvinningen, at det ikke er miljøvennlig nok og at vi må bli mer klimanøytrale, det er de som faktisk mener at vi bør stoppe fullstendig med oljeutvinning på norsk sokkel. Dette leserinnlegget tar opp disse problemstillingene. Hva skulle vi gjort uten oljeindustrien, og er dette nok til å opprettholde den velferden vi har i dag?

Lille julaften 1969 ble Ekofiskfeltet åpnet for utvinning av petroleum og skulle senere vise seg å være begynnelsen på ett nytt kapittel i Norgeshistorien. For å styrke utviklingen av et Norsk oljemiljø ble opprettelsen av Statoil (senere Equinor). Etter oppstarten for utvinning av petroleum har oljefondet bare økt i rekordfart til i dag og være på over 10 500 milliarder kroner. Oljefondet er i dag selve bærebjelken i norsk økonomi, og dette er det noen av kaffeungdommene i Oslo ikke klarer å forstå.

Det er mange som har sterke meninger om oljeindustrien og vil ha slutt på den med en gang. Med den økende innvandringen bruker vi mye penger på integrering og utdanning for å få dem inn i vårt samfunn, som er helt rett, men vi må jo få pengene fra en plass. Vi kan ikke både ta på oss flere utgifter og samtidig kutte av hovedkilden vi har til penger. Jeg er for å hjelpe flyktninger fra andre land, men vi må jo ha ressurser til å kunne gjøre dette nå og i fremtiden.

Klimakrisen er en global krise og ikke et lokalt Norges problem. Vi må huske å se på det store bildet. En ting som Norsk olje og gass bidrar til, er å gjøre England kullfritt. Storbritannia sparer tretti millioner tonn CO2 Hvert eneste år på Norsk naturgass. Det er ikke sånn at hvis vi hadde stoppet å pumpe opp olje i dag, så hadde det gjort en forskjell på globale utslipp. Det hadde gjort at land som Saudi-Arabia, som er ett land som steiner homofile og nekter kvinner å kjøre bil. Det gjør at de landene tar over den oljeproduksjonen og det er de som tjener penger på oljen hvor det er en liten elite som sitter på rikdommen mens andre i landet sulter. Og når alt kommer til alt, så er den norske oljen en smule grønnere enn den Saudiarabiske. Det at Norge slutter med oljeproduksjonen betyr for oss 4000 milliarder tapte oljekroner. Derfor må vi heller jobbe med en gradvis omstilling til fornybar energi.

Jeg håper at ved dette leserinnlegget at du som leser vil få ett litt nytt syn på norsk oljeindustri og hva vi burde gjøre. Det som er viktig å tenke på er både konsekvenser for oss, men også for de neste generasjonene. Det er helt klart viktig å jobbe mot den globale oppvarmingen og det er et tema som kommer til å skape debatt i lang tid. Det er ingen tvil om at Norge ikke hadde vært der vi er i dag uten oljen i dag. Jeg mener at det å hjelpe de store nasjonene som Kina, Tyskland, og England å bli kullfrie, er viktigere enn å stoppe vår egen oljeproduksjon per i dag. Så er Oljen utdatert, mitt svar er NEI!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken