Omkjøringsveien koster 781 millioner kroner

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Under et intervju med NRK radio 15. oktober, sa ordfører i Karmøy, Jarle Nilsen at de ca. 90 millioner kronene det til nå har kostet å planlegge omkjøringsveien vil trekkes fra byggesummen på 691 millioner kroner. De inngår i prosjektet, sier han.

Det stemmer ikke.

Midler som er brukt til kommunedelsplanlegging, reguleringsplanlegging med mer, kommer ikke til fratrekk på summen på 691 millioner kroner. Totalprisen på omkjøringsveien er derfor per i dag på 781 millioner kroner. Og prisen vil stige ettersom årene går.

I det samme intervjuet lovet ordfører Nilsen at omkjøringsveien skal bygges «over tid», uansett kostnad. Dette lover han uten mandat fra verken formannskapet, kommunestyret, samferdselsavdelingen i Rogaland fylkeskommune eller Rogaland fylkesting. Det er altså et rent soloutspill fra ordføreren.

Det er ikke bare problematisk politisk sett. Det er også problematisk opp mot befolkningen – man skal ikke love noe man ikke har belegg for å love.

Uansett handler omkjøringsveiens framtid om finansiering, og ikke om hva som er vedtatt eller ikke i kommunestyret, eller hva som var forutsetninger for deltakelse i Haugalandspakken, som ordføreren til stadighet gjentar.

Det er enkelt: Det er ikke penger til en fullskala omkjøringsvei. I tillegg er mange offentlige etater mot den. De vil bli kvitt omkjøringsveien. Den vil også møte stor politisk motstand på fylkesnivå i neste bompengepakke på Haugalandet.

Og om ordføreren ser for seg at omkjøringsveien skal bygges i en eller annen form for annen regi enn det veieier Rogaland fylkeskommune bestemmer for resten av Haugalandet i neste bompengepakke, kommer det egne bompenger på omkjøringsveien i tillegg til andre bompenger i en framtidig bompengepakke. Det vil ordføreren garantert ikke få støtte for.

I tillegg er samferdselsavdelingen i Rogaland fylkeskommune tydelige på at det skal bygges prosjekter mellom Veakrossen og Helganes i neste bompengepakke, prosjekter som ifølge dem er viktigere enn området mellom Ådland og Veakrossen. Disse prosjektene vil koste hundrevis av millioner bompengekroner. Da sier det seg selv at det blir harde prioriteringer framover. Og i det bildet ligger omkjøringsveien tynt an.

Ordføreren bør forklare befolkningen hva lovnaden hans om en framtidig omkjøringsvei mellom Ådland og Veakrossen egentlig innebærer. Vi forstår det i alle fall ikke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken