Stupid-19

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Influensasesongen 2017/18 var hard i Norge. I.h.t Folkehelseinstituttet var det ca. 142 000 registrerte smittede. Så langt i år er det registrert 17 900 Korona-smittede. Det er en 1/8 av virusomfanget i 2017/18 sesongen. Den gang førte det til 7 600 sykehusinnleggelser, mot 1 200 så langt for Korona. Det er verdt å minne om at hovedgrunnen til nedstengningen i vår, var redselen for å overbelaste helsevesenet.

Hvert år dør det overkant av 40 000 mennesker i Norge (SSB), de fleste av kreft eller hjerte-kar sykdommer. I en normalsesong dør ca. 900 som følger av influensa. I den harde 2017/18 sesongen døde ca. 1400 av viruset. Det er fem ganger flere en de 279 som er døde hittil av Korona. Så kan man spekulere i hvor mange flere det hadde vært med begrensede eller ingen tiltak. Mer det er jammen langt igjen til 1 400.

Gjennomsnittsalderen på de Korona- døde er ca. 82 år. Det er omtrent det samme som gjennomsnittlig levealder i Norge. De aller fleste (nesten alle) som dør av viruset har underliggende sykdommer. Det er stort sett det samme som vi ser på en «vanlig» influensa sesong. Litt ufint sagt så snakker vi om en noe forkortet levetid. På samme måte som en vanlig influensa, eller for den del lungebetennelse, blir dødsårsaken til mange alvorlig syke hvert år.

Det er ingen som vet hvor mange som har, eller kommer til å dø fordi Covid-19-tiltakene har forhindret eller utsatt kritiske legebesøk. Det er heller ingen som vet omfanget av de menneskelige tragediene som følger av samme årsak. Men det mange og mye, og det blir verre. Det vi vet er at det har slått hardt utover økonomien. I andre kvartal i år sank brutto nasjonalprodukt med 6,3%, den største reduksjonen noen gang (SSB). Og det blir verre, mye verre. Det kommer til å ta et ti-år å hente seg inn igjen. Vi kommer alle til å merke det.

Det er ingen tvil om at de tiltakene som er satt inn for å begrense eller utsette spredningen av Covid-19 er meget omfattende og helt ekstraordinære i nyere tid. Når vi ser på tallene ovenfor, og i lys av Covid-19 tiltakene, så fremstår det mildt sagt underlig at influensasesongen 2017/18 forbigikk i stillhet. Ingen lockdown, ingen karantene, ingen maskepåbud. Og hvor ble av tiltakene og innsatsen for å forlenge levetiden til de 40 000 andre som dør hvert år?

Det norske folk er tålmodige og lojale og har i stor grad akseptert tiltakene. Men kanskje like mye av frykt som av lojalitet. Det er veldig mange som har latt seg påvirke av medietrykket og de daglige dosene fra politikere og helsemyndigheter. Dette er en farlig frykt og et meget tvilsomt virkemiddel dersom det er utført med forsett. Det tror jeg at det er, det er ingenting som er gjort for å dempe frykten, og politikerne er ikke dumme, dette ser de.

På forskjellig vis går tiltakene utover friheten til meg og deg. Det er grenser for hvor lenge vi vil finne oss i det. Vi har sett at det begynner å komme protester i mange land, også i Norge. Noen plasser mer enn andre, og med ulike virkemidler. Det skal bli interessant å se hvor kraftig motstanden og protestene vil vokse før politikerne velger å snu kappen etter vinden og lar det stå til.

I mellomtiden får vi leve med dette tøyset, stupid-19.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken