Trenger vi egentlig datasentre?

Høyres gruppeledere

Høyres gruppeledere Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Trenger vi virkelig flere datasentre i Norge, spør mange seg. Svaret på det er et rungende JA!

Alternativet er å skalere ned digitaliseringen, og si at vi ikke ønsker å delta. Da kaster vi antagelig bort en stor sjanse til å skape ny industri for Norge.

Vi bruker i dag data i det meste vi foretar oss, enten det er å sjekke eposten, betale togbilletten eller telle antall skritt i løpet av en dag. Mens vi tidligere fremkalte bildene og satte dem i album, lagrer vi nå på tusenvis av bilder og videoer på ulike lagringstjenester.

Datasentre er verdens raskest voksende kraftkrevende industri, og det er ingen tvil om at vi trenger produktene de leverer. Bak de digitale tjenestene vi liker og bruker hver dag, finnes som oftest en skytjeneste. Skytjenester er et felles serverrom for databehandling og lagring.

Store mengder data krever store mengder strøm

Offentlig sektor skal ytterligere digitaliseres, samtidig som en rekke bransjer jobber med det samme. Det krever håndtering av store mengder data som må lagres et sted, og når det bearbeides krever det strøm.

Et av Norges viktigste konkurransefortrinn er at vi har ren fornybar energi til å elektrifisere datasentrene. Nå trenger vi å utvikle kompetansen vår, for å gjøre mest mulig ut av dette potensialet. Datasentre kan være veldig enkle eller veldig avanserte med mange verdiøkende tjenester. Skal datasentre skape arbeidsplasser må kommunen, staten og andre aktører utnytte mulighetene på best mulige måte.

Datasentre er vår tids fabrikker. Skal vi være digitale, også i fremtiden, krever det enorme mengder data. Da trenger vi skyer og datasenter som kan betjene dette. Hva er vel bedre enn å bruke den rene norske kraften? For vi vil vel ikke tilbake til Beta og VHS, for å kunne se filmer?

Fremtiden er digital.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken