Ulovlige, uvirksomme og økonomisk skadelige smittevernvedtak av Haugesund kommune

Av
DEL

LeserbrevRegjeringen har bedt Fylkesmennene om å vurdere kommunenes smitteverntiltak, og om kommunene bryter loven. I Haugesund kommune har kommunen og kommunelegen vedtatt å forby sosiale sammenkomster med mer
enn fem personer, nærkontakt, håndhilsing og klemming for å redusere smittespredning av koronaviruset. Det betyr at innbyggere og arbeidstakere i Haugesund ikke skal møtes flere enn fem personer samtidig. Dette gjelder både privat og i jobbsammenheng.

Disse reglene har gått utover helt alminnelige folk, ved at de ikke kan komme i begravelser, og at det er sårt å ikke kunne klemme sine kjære.

For hva er egentlig trygt? følge anbefalinger fra fylkesmannen i Innlandet datert 20.03.20 bør
maksimalt 10 personer samles i sosiale sammenhenger, for å forebygge smitte. I Oslo kommune er det 50 som er grensen. Ingen av disse anbefalingene er påbud og straffbare å bryte med inntil to års og til og til og med fire år fengsel, slik som det er hvis mer enn fem samles i Haugesund kommune.

Vi stiller spørsmål ved hvorfor kommunepolitikerne skal ha så mye strengere tiltak her i Haugesund kommune, enn hva man ser i andre
offentlige anbefalinger. Dette er enda et eksempel på at byråkrater og politikere vil fremstå som å være handlekraftige, selv om tiltakene ikke har noen effekt utover frihetsberøvelse og negative økonomiske effekter.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum har nylig uttalt at arbeidsledigheten i Norge nå er den høyeste siden 1930-tallet. Det er videre nærliggende å vise til uttalelsene til WHOs smittevernekspert Johan Giesecke, som kaller mange av smitteverntiltakene som rammer nordmenn hardt, for uvirksomme. Dette inkluderer å stenge skoler og barnehager, samt å forby nordmenn å dra på hytta. Giesecke påpeker også at smitteverntiltakene som Regjeringen innførte for snart to uker siden, var mye kraftigere enn hva som ble anbefalt av Folkehelseinstituttet.

Liberalistene Haugesund har sendt en forespørsel til Fylkesmannen i Rogaland for å få en vurdering av lovligheten av dette påbudet som Haugesund kommune og kommunelegen har innført.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags