Vaksiner dere!

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.På 50-tallet ble mange barn handikappet av polio i Norge, men så kom vaksinen og sykdommen forsvant. Sykdommer som kopper pleide å ta livet av millioner av mennesker hvert år, men etter omfattende vaksinering på 60- og 70-tallet ble det siste tilfellet registrert i 1977. Nå derimot, mens verden kjemper for å utrydde infeksjonssykdommer i de fattige delene av verden, er de samme sykdommene tilbake i Vesten fordi folk her velger å ikke ta vaksiner. Vaksinemostand kalles en global helsetrussel av WHO. Denne utviklingen kan ikke fortsette.

Vi har sett mange eksempler gjennom historien der vaksiner er redningen. Likevel er det mange som ikke vil ta vaksiner fordi de er redde for bivirkninger. Sannheten er at det alltid vil være noen bivirkninger, men det er som oftest ikke noe å være redd for. Alvorlige bivirkninger forekommer veldig sjeldent, og alternativet er dessuten mye verre. For eksempel så er allergisk sjokk den eneste livstruende bivirkningen for barnevaksinene, og det rammer så lite som en av en million vaksinerte. Vaksinemotstandere prøver også hele tiden å finne nye bivirkninger for å skremme oss, og disse er ofte ikke sanne. Nylig publiserte blant annet NRK en artikkel om en ny svensk studie som viste at det ikke var noen sammenheng mellom autisme og svineinfluensavaksinen likevel, noe som vaksinemotstanderne lenge ville ha oss til å tro.

Innholdet i vaksinene er heller ikke så farlig som mange vaksinemotstandere vil ha det til. Tar du for eksempel for deg HPV-vaksinen, består den stort sett av ting du spiser til daglig. Det eneste som kan være farlig er aluminium, men det er viktig å huske på at mengdene i disse vaksinene er mikroskopiske i forhold til hva som kan være skadelig. Metaller som kvikksølv har ikke vært brukt i noen av de norske vaksinene siden 1997.

Noe som det også er viktig å understreke er at det ikke bare er deg det kan få konsekvenser for om du velger å ikke vaksinere deg. Dersom mange velger å ikke vaksinere seg selv om de kan, ødelegger de for de som ikke kan ta vaksinene grunnet helsemessige årsaker eller barn som er for unge til å vaksineres. Du ønsker vel ikke at noen andre skal i verste fall måtte bøte med livet på grunn av ditt dårlige valg?

I tillegg til økningen i infeksjonssykdommer, har også pandemien vi nå befinner oss i, fått oss til å kjenne på hvor sårbare vi faktisk er uten vaksiner. Jeg håper pandemien er en vekker for alle som tidligere ikke har skjønt hvor viktige vaksiner faktisk er. Likevel mener jeg ikke at det nødvendigvis skal slutte å være frivillig å vaksineres. Det jeg ønsker er at de som kanskje ikke var klar over hvor viktig det er å ta vaksiner, nå forstår det bedre og dermed ved neste vaksinering vil ta det rette valget.

Skrevet av Ella Kristine Hauge Sluis, 16 år

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken