Viktig? For hvem?

LEIR: Motvind Sør-Vest sin leir på Hervik i Tysvær.Foto: Alfred Aase

LEIR: Motvind Sør-Vest sin leir på Hervik i Tysvær.Foto: Alfred Aase

Av
DEL

MeningerGravemaskinene har denne uka tvunget seg forbi Motvind sin leir ved Cleng Peersons minnestøtte ved Hersdalsvegen og har begynt på sin ferd imot sin påtenkte oppgave: Vandalisere de til nå urørte fjellryggene Årvikfjellet, Gudbrandsfjellet og Litlafjellet.

Til tross for et enstemmig nei fra Tysværs folkevalgte, skal det på toppene her plasseres 11 vindturbiner som skal produsere strøm som verken vertskommunen eller storsamfunnet trenger.

Dette skjer i disse dager fordi vi har en statsråd fra Høyre, Tina Bru, som i sin visdom har gitt tiltaket «virkning som statlig plan» etter plan- og bygningsloven § 6–4.

Dette betyr at Olje- og energidepartementet overtar myndigheten i saken fra kommunestyret i Tysvær, og at Tina Bru faktisk fungerer som ordfører i Hersdal!

Nei, vi befinner oss verken på Sicilia eller i Bolivia. Hervik er nærmeste tettsted, som skal få leve med konsekvensene av dette hærverket i 25–30 år. Visuell forsøpling, infralyd og skyggekast er bare noen av virkningene fra denne raskt voksende industrien her i landet. Og etter hvert vil lokalsamfunn i Skjoldastraumen og Gismarvik bli utsatt for det samme, dersom vi ikke greier å få stoppet galskapen.

Ja, det er adgang for en statsråd å vedta statlig plan «når samfunnsmessige hensyn tilsier det». Til sammenligning ble dette gjort bl.a. ved bygging av Bergensbanen, og ved reguleringsplanen for storflyplassen på Gardermoen. Vi kan alle se nytten fellesskapet har av disse prosjektene. Men Hersdalen? Gudbrandsfjellet?

Vindkraftkonsesjoner omsettes så fort at knapt noen greier å følge med på hvilke organisasjoner som drar av gårde med profitten, eller subsidiene, kan vi heller si. Felles for de fleste er at det er internasjonale selskap som står bak.

Jeg er ikke bekvem med å lese om Green Investment Group, Macquarie Group og andre som jeg knapt kan stave eller uttale.

Kan det være at det er norske subsidier og grønne sertifikater finansakrobatene er ute etter? At det grønne skiftet og ønsket om å redde klimaet bare er et påskudd?

Tina Bru? Kan du høre meg?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags