Ytringsfrihet for enhver pris?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er nå gått flere år siden de tragiske hendelsene i satiremagasinet Charlie Hebdo og i det jødiske kjøpesenteret i Paris, Frankrike.

I disse dager starter nettopp rettssaken mot dem som gjennomførte disse angrepet.

Vi er vel alle enige om at disse fryktelige hendelsene er fullstendig uakseptable og aldri skulle ha funnet sted og la det være sagt med en gang, ingen sjikanerende ord eller satiretegninger kan rettferdiggjøre slike handlinger.

Likevel tillater jeg meg å reise spørsmålene knyttet til vestlig og hets satire:

Hvorfor har vi rett til å latterliggjøre andre?

Hvorfor er vår satire og ytringsfrihet viktigere en andres ydmykelse?

Både Norges konge og vår statsminister tok i sine nyttårstaler i 2014 opp dette med mobbing, og hele samfunnet for øvrig er også svært så opptatt av at vi ikke skal mobbe hverandre på skole og på arbeidsplass.

Hvorfor er det da så greit at vi kan tillate oss å mobbe andre i det skrevne ord og i presseoppslag?

Jeg mener ikke med dette å si at vi ikke skal påtale kritikkverdige forhold, men jeg mener at vi må klare å gjøre dette på en saklig måte uten å støte og latterliggjøre hele folkegrupper.

Dette vi nå ser skjer innen enkelte deler av satirebransjen og i politiske holdninger i Europa, har visse paralleller til politiske holdninger og satiriske tegninger bl.a. utgitt i satiremagasiner og aviser i Tyskland før og under 2. verdenskrig.

Dette er noe vi alle tar avstand fra nå, men er det en hvis dobbeltmoral her?

Har vi gått for langt når det gjelder ytringsfriheten? Er intet hellig lenger?

Når vi drar ytringsfriheten og satiren til sin ytterste konsekvens er det da forståelig at mange blir støtt og føler det svært krenkende og fullstendig mangel på god og sunn folkeskikk og oppdragelse?

Vi ser også de samme tendensene innen humor-industrien for øvrig hvor en nå tyr til stadig grovere utsagn og latterliggjøring av personer for å være «morsomme».

Har vi dradd dette for langt?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken