Ytringsfrihet må også gjelde pårørende

Forfatter av leserinnlegget

Forfatter av leserinnlegget Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Voldsomme reaksjoner på matbilde fra omsorgsbolig er undertittel i en artikkel i Haugesunds Avis 13. august. Et bilde sier mer enn tusen ord. Litt vanskeligere er det å formidle ytringsfriheten. Den er under angrep i artikkelen.

Artikkelen tar utgangspunkt i et Facebook-innlegg til et familiemedlem om lørdagsmaten som ble servert en mann med Downs syndrom. Ikke det vi forbinder med lørdagskos. Innlegget gir impulser til kvalitetsforbedring. Familiemedlemmet burde takkes av kommunen. I stedet gis signaler om det motsatte, at man bør holde kjeft. Dette sier Einar Roald Endresen, Fremskrittspartiet: «Jeg synes det er bra at det blir gitt beskjed om sånne forhold, men det er viktig ikke å henge ut enkeltpersoner før vi vet hva som faktisk har skjedd». Familiemedlemmet som la ut bildet har ikke hengt ut enkeltpersoner. Han kritiserer systemet. Ikke de ansatte.

Det mest oppsiktsvekkende er uttalelsen fra hovedtillitsvalgt for arbeidstakerorganisasjonen Delta i kommunen, Wendy Kværnøy Nilsen. Hun synes det er uheldig at et slikt bilde deles i sosiale medier, og fortsetter: «Dette er dessverre blitt en offentlig gapestokk for de ansatte, og det er vanskelig for dem å forsvare seg ved å gå inn i diskusjoner på Facebook. Vi har formelle klageveier å gå, dersom noen er misfornøyd med kommunens tilbud.»

Ytringskulturen i Karmøy synes å ha dårlige vilkår. Dette stinker av munnkurv.

I to leserinnlegg har jeg forsøkt å belyse konsekvensene av munnkurv både når det gjelder ansatte, funksjonshemmede, pasienter og pårørende:

https://www.h-avis.no/debatt/innbyggeres-frykt-for-represalier/o/5-62-1016967

https://www.h-avis.no/debatt/ansatte-tier-i-frykt-for-represalier/o/5-62-1017626

Jeg har altså gått ut med støtte til ansatte som må få ytre seg uten frykt for represalier. Svaret fra Kværnøy Nilsen er at tilsvarende rett har ikke pårørende. Ytre seg på egen Facebook-side skal pårørende altså ikke. Varsleren vil ikke ytre seg til Haugesunds Avis ut over det som er skrevet i eget Facebook-innlegg. På bakgrunn av reaksjonene fra gruppelederen i Fremskrittspartiet og hovedtillitsvalgt kan jeg godt forstå det.

Det har den siste tiden vært stor oppmerksomhet rundt Hurtigrutens omdømme. Årsaken til havariet skyldes en elendig åpenhetskultur, fortielse og munnkurv. Pressens oppmerksomhet skyldes sannsynligvis de skadelige samfunnskonsekvensene med fare for folks helse, arbeidsplasser og for turistnæringen. Jeg etterlyser en tilsvarende oppmerksomhet fra pressen når det gjelder ytringskulturen i offentlig sektor, spesielt innen helse, omsorg og opplæring. Ansatte, funksjonshemmede, pasienter og pårørende tør ikke ytre seg om kritikkverdige forhold. Også dette har store konsekvenser for folks velferd og helse med store kostnader for samfunnet.

På den positive siden signaliserer politikerne som uttaler seg til avisen på torsdag at man vil be om mer informasjon. Jeg frykter at det blir et slag i luften, og at man ikke går i dybden på mer grunnleggende utfordringer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken