De kaller det en by i byen, og når du går gjennom husrekker og grøntområder, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor.

– Da jeg flyttet fra Bergen for 30 år siden, var det ikke Haugesund jeg flyttet til, men til Texasbyen. Det er så stort mangfold her, og jeg følte meg hjemme fra starten av. Det eneste vi mangler er en egen pub, humrer Turid Solgård.

Dette er «Best på Haugalandet»

I vinter oppfordret vi leserne våre til å nominere sine favoritter til «Best på Haugalandet». Til vårens store kåring har vi valgt oss ut tre kategorier, beste butikkfjes, beste ta med-lunsj og beste nabolag.

Godt over 200 nominasjoner kom inn, og av dem har en jury i Haugesunds Avis valgt ut fem finalister i hver kategori.

Finalistene er valgt ut på grunnlag av antall nominasjoner og begrunnelsene som ble sendt inn.

Første kategori ut var beste butikkfjes, deretter beste ta med-lunsj. Denne uka er det finalistene i konkurransen om å bli kåret til beste nabolag du kan lese om.

Vi presenterer kandidatene fortløpende, og du kan stemme på din favoritt nederst i saken.

Vinnerne i alle tre kategorier presenteres når hele kåringen er avsluttet.

– Trygt og godt

Opprinnelig var det Bjørgene D Velforening som var det offisielle navnet, og det var ikke før midten av 1990-tallet navnet faktisk ble endret til Texasbyen.

Sannsynligvis var det utformingen av boligfeltet med de lave husrekkene som gjorde at mange så for seg en filmscene fra en westernserie. Dermed ble hele området bare kalt Texasbyen på folkemunne.

I dag er det stort mangfold både i alder og etnisitet i Austmannavegen sør i Haugesund. Noen har bodd her siden husene var nye i 1969. Noen vokste opp her, og har flyttet tilbake i voksen alder. Noen har blitt inspirert av familie, og det bor faktisk fire generasjoner i ulike hus i samme boligfelt.

– Da jeg flyttet hit gikk datteren min i første klasse. Første dag skulle jeg følge etter henne til lekeplassen, men jeg skjønte raskt at det var bare å slippe henne ut selv. Det er så trygt og godt å bo her, forteller Linda Levinsen.

Kari Larssen og Turid Solgård nikker bekreftende.

Med store grøntarealer rundt boligfeltet, har engasjerte beboere i alle år fått boltre seg med egne parseller i kjøkkenhagen, lekeplasser og fellesområder.

– Alle bidrar med det de kan. Og om noen har gode ideer, er det kort vei til gjennomføring. Det nytter ikke å sitte og vente på at noe skal skje, mener Linda.

Noen trives for seg selv

Gjennom året blir det arrangert en rekke sosiale aktiviteter i boligfeltet. Som en spontan telttur i kjøkkenhagen, egen 17. maifeiring under covid, halloween-feiringer og sykkelløpet Tour de Texas.

– Det er arrangementene som er hemmeligheten til et godt nabolag. Start med å arrangere noe for familiene. Min favoritt er julearrangementet med nissemor og nissefar, bålpanne og hest og kjerre. Det er egentlig et arrangement for barna, men jeg tror de voksne koser seg like mye, sier Linda Levinsen.

Selv om det skjer mye gøy i regi av velforeningen, er det likevel stor forståelse for at ikke alle naboer deltar like mye i det sosiale.

– Noen trives best for seg selv, og det er helt greit. Det er opp til hver og en hvor mye de engasjerer seg, sier Kari Larssen.

– Vi respekterer hverandre og har et inkluderende samfunn, uten at vi blir for nærgående, legger Turid Solgård til.

Å være i finalen i kåringen om å bli Haugalandets beste nabolag, syns damene er stor stas. Men skulle det vise seg at Texasbyen går av med seieren, blir de kanskje ikke altfor overrasket over det heller.

– Du spurte hvordan andre kan få det like bra som vi har det her. Det tror jeg ikke går, de må rett og slett flytte hit, ler Kari.

Hvem er «Best på Haugalandet»?

Finalistene i konkurransen om å bli kåret til Haugalandets beste nabolag presenteres utover i uken. Men du kan stemme allerede nå: