KARMØY: Det har ikke vært mange gladsaker om fastleger i det lokale nyhetsbildet den siste uken.

Tirsdag rapporterte Haugesunds Avis om at flere tusen innbyggere i Haugesund for tiden står uten fastlege.

Dagen i forveien kunne du lese at rundt tusen personer i Avaldsnes-området plutselig var uten fastlege fordi en av legene mistet autorisasjonen.

Da kan det bokstavelig talt være godt for folkehelsen å fortelle at fastlege Per Brunovskis nå har kommet til enighet med Karmøy kommune om en kontrakt på fem nye år som fastlege i Skudeneshavn.

Det var slett ikke gitt at den historien skulle ende så bra.

Ansikt til ansikt

Da Haugesunds Avis intervjuet Brunovskis i mars i fjor, var han rimelig oppgitt etter å ha fått avslag på søknaden om å få stå i jobben fram til han var 75 år.

– Hva var det som gjorde at situasjonen løste seg?

– Vi satte oss ned og tok en skikkelig prat. Der fikk både kommunen, med den nye helsesjefen Kristin Tveit, og jeg fram hva vi begge trengte, forklarer 70-åringen.

Løsningen ble et kompromiss som begge parter er fornøyde med.

– Jeg ble litt paff i fjor da søknaden min ble avvist, og uttalte meg i etterkant kanskje litt for krast. Så dette er et typisk eksempel på at det er mye bedre å sette seg ned og snakke sammen ansikt til ansikt og avklare ting, enn å skrive brev til hverandre og dermed øke avstanden, understreker Brunovskis.

Elsker jobben sin

Med et sterkt ønske om å fortsette som fastlege er veteranen naturlig nok fornøyd nå som avtalen med Karmøy kommune er på plass.

– Ja, det er jeg absolutt. Jeg elsker jo denne jobben. Men det aller viktigste i denne saken er at skudenesbuen får god legedekning, sier Per Brunovskis som ser fram til fem nye på Dr. Brunovskis kontor i byen på sørspissen av Karmøy.

Legen har nå vært yrkesaktiv i Skudeneshavn i 46 år.

– Samtidig som jeg fortsetter som lege skal jeg sammen med kommunen jobbe for å rekruttere unge, dyktige fastleger til Skudeneshavn.

– Hvordan skal dere klare det?

– Ved å få fram hvor vakkert det er her, og ikke minst hvor trivelige alle folkene er, smiler han og legger samtidig til:

– Unge fastleger er opptatt av nærhet til større faglige miljøer. Om vi nå får tak i én ekstra lege til Legesenteret i Skudeneshavn, blir de to der – i tillegg til meg på legekontoret mitt. Om vi klarer å samarbeide enda bedre og tettere enn i dag, tror jeg dette kan bli veldig bra. I denne rekrutteringen er det også viktig å få tak i folk som har røtter i området, ja, personer som kan tenke seg å komme tilbake for å slå seg ned her.

Gjør ingenting halvveis

Om Per Brunovskis og Karmøy kommune lykkes i rekrutteringsarbeidet, vil fastlegen som etablerer seg i Skudeneshavn neppe få problemer med å fylle opp pasientlisten.

Brunovskis egen liste er smekkfull med rundt 2.400 pasienter.

– For tiden er det vel 70 personer som står på venteliste, sier han.

70-åringen understreker at han ikke har noen intensjoner om å hvile seg gjennom de siste fem årene av yrkeslivet.

– Nei, det går jo ikke. Jeg hadde neppe fungert skikkelig om det hadde blitt gjort halvveis. Her er det bare å gå «all in», smiler han.