Gå til sidens hovedinnhold

– Den store skrekken er omgangssyke

Artikkelen er over 1 år gammel

– Hvis ungene kaster opp eller mister stemmen, er det litt krise, sier Ingunn Soland Drabløs og Stine G. Jensen.

HAUGESUND: – Alle må vaske seg på hendene når vi har øvinger og spiller forestillinger. I år har vi ingen backup. Hvis noen av de unge skuespillerne blir syke, så får vi gjøre det beste ut av det. Men vi har en fastlege på gruppen vår, sier de to produksjonslederne Ingunn Soland Drabløs og Stine G. Jensen.

22. november er det premiere på teaterforestillingen «Nøtteknekkeren» i Festiviteten. 13 forestillinger skal vises fram til 1. desember. 60 unge fra 7 til 18 år står på scenen. Minst like mange voksne jobber bak scenen, fra å sy kostymer til sosialkomité, være scenearbeidere og mye annet.

– VI har mye å takke foreldrene for. De gjør en kjempejobb. Haugesund barne- og ungdomsteater drives på dugnad, sier de to produksjonslederne.


Snekker i kulissegjengen

Når noen skal bli medlem i HBU, må foreldrene krysse av for hva de kan bidra med.

– Jeg fikk beskjed fra kona mi om at jeg skulle delta i dugnadsarbeidet. Helt greit, jeg er snekker. Vi har positiv energi i teaterlaget. Det føles aldri som noe slit, sier Børge Pettersen.

Han er leder for kulissegjengen og har snekret og vært med i teaterlaget i snart 16 år.

HBU har i alt 140 medlemmer. 60 av disse står på scenen i «Nøtteknekkeren», som bygger på E. T. A Hoffmanns eventyr «Nøtteknekkeren og musekongen».

– Vi har alle slags håndverkere i vår gruppe. Det kjekkeste er når scenen er rigget til, og ungene får se scenekulissene for første gang. Får de kostyme på seg, er de helt med, sier Børge Pettersen.

Han har en datter på 20 år som studerer teater i Gilford utenfor London. Yngstedatteren på 16 går på dramalinjen på Skeisvang og er nok påvirket av søsteren sin.

Sammensveiset gjeng

– Hender det noen gang at noe går galt under en forestilling?

– Om noe skjer, f.eks. at noen glemmer en replikk, så merker ikke publikum det. Ungene blir ofte seg lei når teppet går ned for siste gang, sier Pettersen.

Foreldrene blir godt sveiset sammen når de jobber med barneteater. De blir venner, og nylig fikk Børge gratulasjon på mobilen da han fylte år.

– Vi merker på ungene at de lærer mye av å spille teater. De må ta regi, og komme inn på scenen på rett tid. De har jo hendt at en ung skuespiller har sovnet bak scenen, men lei blir vi sjelden. Jeg vil jo helst stå på scenen selv, spøker Inger Drabløs.


Lystbetont

– Det er lystbetont det vi driver med. Jeg har vært gruppeleder og ble spurt om å være produksjonsansvarlig sammen med Stine. Klart det blir høy puls for oss alle like før vi skal ha premiere, forteller hun.

Liv Berit Lervik er en av tre regissører på «Nøtteknekkeren». Hun og de andre merker at ungene får venner på tvers av alder. De har et godt og trygt miljø. De unge aktørene i teaterlaget kommer ikke bare fra Haugesund, men også Etne, Sveio og Tysvær.

– Vi får penger inn gjennom billettinntekter og sponsorer. Vi er gode på gjenbruk og har fantastiske foreldre i teateret, sier Lervik og de andre teaterforeldrene.


Kommentarer til denne saken