FOTBALL: Tirsdag skrev Tounekti under for FKH. Det var takket være en prosess som har vart i åtte-ni måneder.

– Jeg har visst om interessen fra FKH lenge, helt tilbake i januar, forteller 20-åringen.

Han har vært Bodø/Glimts eiendom siden overgangen fra Tromsdalen før 2020-sesongen. Han fikk sin Glimt-debut i serieåpningen borte mot Viking samme år og fikk totalt ni eliteseriekamper (ett mål) da de gulkledde tok et suverent seriegull. Tounekti ble også seriemester, 18 år gammel.

Sebastian Tounekti

Født: 13. juli 2002 (20 år), Tromsø

Tidligere klubber: Tromsdalen, Bodø/Glimt, Groningen (lån)

Landskamper: Norge G15 4 kamper og ett mål, Norge G17 5 kamper og 0 mål, Norge G18 3 kamper og 1 mål, Tunisia 1 A-landskamp

Aktuell: Signerte for FKH denne uka.

– Kultursjokk

Men unggutten klarte ikke å bygge på 2020-sesongen. Året etter fikk han fem små innhopp i Eliteserien før han ble utlånt til nederlandske Groningen i august.

– Jeg gikk inn i dette året med tanken om at det skulle bli mitt år. Jeg ville ta nye steg, så har det skjedd visse ting som har gjort at det har gått tregere enn hva jeg ønsket. Det har vært korona, sykdom og skader. Derfor har jeg havnet lenger bak i rekken enn hva jeg hadde ønsket. Da muligheten med Groningen dukket opp, tenkte jeg at det var en mulighet for å få en ny, frisk start på karrieren, sa Tounekti til Avisa Nordland da utlånet var et faktum.

Men oppholdet i Nederland ble alt annet enn han håpet på. Han fikk ikke en eneste A-kamp for Groningen og opplevde også å bli fryst ut.

– Det var veldig tøft. Jeg kom ned til det store utland som en ung gutt. Jeg fikk nok et kultursjokk og slet i starten. Jeg måtte gå inn meg selv og jobbet hardt mentalt for å holde hodet fokusert. Men selv om det var tøft, lærte jeg samtidig uendelig mye om meg selv, forteller Tounekti.

Sa nei flere klubber

Underveis i oppholdet fikk han vite om interessen fra FKH.

– Agenten min snakket med FKH. Men det ble aldri noe av da. Groningen ville ikke slippe meg, bekrefter 20-åringen.

I sommer gikk låneavtalen med Groningen ut og han vendte tilbake til Bodø/Glimt. Til tross for det mislykkede oppholdet i Nederland, var interessen for Tounekti fortsatt stor. Flere eliteserieklubber ville hente ham og Haugesunds Avis vet også at Bodø/Glimt fikk tilbud om langt større overgangssummer enn det FKH kunne tilby.

Men Tounekti ville bare til Haugesund.

– Jeg kan bekrefte at det var en del klubber som var interesserte. Men jeg valgte FKH. Jeg følte at Haugesund var det riktige steget for meg og utviklingen min. Det var et enkelt valg til slutt, sier tromsøværingen som blir den åttende nordnorske spilleren i FKH (stem på din favoritt under).

Snakket med Zafeiris

Tounekti legger ikke skjul på at det faktum at FKH har fulgt ham lenge bidro til at han valgte å komme hit.

– Det hadde absolutt mye å si. Det er en ung stall og det de holder på å bygge er perfekt for en ung spiller, sier han.

Tounekti har også sett hva kompisen Christos Zafeiris har fått til i FKH etter overgangen fra Grorud.

– Vi kjenner hverandre godt og jeg snakket med ham før overgangen. Han snakket bare bra om FKH. Det gjorde valget enklere, sier Tounekti.

Så er spørsmålet om hvorfor han valgte å dra fra eventyret i Bodø/Glimt, klubben som produserer spillere til europeiske klubber på løpende bånd.

Tounekti innrømmer at han i utgangspunktet vendte tilbake til Bodø med håp om en ny sjanse om seriemestrene.

– Jeg har bare gode ting å si om Bodø/Glimt. Men da jeg kom tilbake fra var jeg lenger tilbake i køen enn jeg hadde tenkt og trodd. Det er mange spillere som har gjort det bra, spesielt på kantene. Jeg trenger å spille fotball nå. Derfor er FKH et smart valg, sier Tounekti.

– Klar til å bidra

Han mener han er i form til å bidra allerede mot Tromsø søndag.

– Jeg har trent godt med Glimt i to måneder og har spilt en del B-lagsfotball. Så jeg kjenner meg fysisk klar. Selvsagt har jeg lyst å starte. Jeg er uansett klar til å bidra – også fra benken, sier Tounekti som først og fremst kjemper om en av kantplassene i FKH.

FKH-trener Jostein Grindhaug er enig i at formen til Tounekti er bra.

– Ja, jeg tror han er klar. Han er mest sannsynlig i troppen mot Tromsø. Når det gjelder startplass, så får vi se, sier Grindhaug.

Han skryter av nysigneringen sin.

– Sebastian er en spennende spiller med bra potensial. Han er bra skolert, god på ball, atletisk og har et bra steg. Så er han en god føringsspiller, men må utvikle det å true uten ball. Han har en spennende pakke, så er det det om han klarer å pakke den ut hos oss eller om han må gjøre det en annen plass, sier Grindhaug.

– Hvordan har han vært på trening?

– Som forventet. Han har vist kvaliteter som er bra, men har også noen huller i spillet sitt som han må jobbe med, mener FKH-treneren.

Fordel FKH?

FKH møter et formsterkt Tromsø, som har vunnet sine to siste kamper mot Rosenborg og Strømsgodset.

– De ser bra ut. Godt håndverk, rett og slett. Tromsø er et spennende og dynamisk lag, med mye energi, sier Grindhaug.

Han er usikker på om det noen fordel for FKH at Tromsø spilte midtukekamp onsdag.

– Vi kjørte tøffe økter onsdag og torsdag. De hadde kamp og får en fin inngang til søndag. Jeg tror det er ett fett. Jeg tror Tromsø er glade for at de skal til Haugesund nå, smiler Grindhaug.

Møter laget fra hjembyen

For Tounekti kan kampen bli veldig spesiell. Ikke bare kan han få sin FKH-debut. Han skal også spille mot klubben fra fødebyen Tromsø. Tounekti har derimot aldri spilt for Tromsø. Han er derimot Tromsdalen-gutt.

– Det blir veldig spesielt, ja. Jeg gleder meg uendelig mye. FKH har en fantastisk stall. Jeg tror vi skal bite fra oss, sier 20-åringen.

Han kjenner mange av søndagens motstandere godt, ikke minst stortalentet August Mikkelsen (21), som har storspilt for Tromsø nylig. Mikkelsen scoret også to mål da Rosenborg ble slått 4–3 sist helg.

– Jeg kjenner godt til mange av guttene der. Jeg snakket litt med Mikkelsen her om dagen. Han fikk det enkelt mot Rosenborg. Det blir tøffere mot FKH, slår Sebastian Tounekti fast.

PS! Frank Stople er usikker til søndagens kamp etter at han fikk en smell i hodet på trening onsdag. Hvis han må stå over, stepper unge Sander Østrått inn som keeper på benken. Badou er fortsatt syk. FKH mangler i tillegg langtidsskadde Sondre Liseth.

Det er åpent om hvem som vinner duellen om venstrekanten, men trolig erstatter Nikolas Walstad Thore Pedersen. Julius Eskesen og Magnus Christensen pusher for en startplass. Nyankomne Tounekti må trolig starte på benken.