Da var det januar igjen og snart er det tid for å søke videregående opplæring og det kan være både et lett og vanskelig valg.

For hva skal du søke: skal du søke på det du vil, det vennene dine skal, det foreldrene dine vil eller det som er tradisjonelt? Et råd jeg har er at du skal følge hjertet ditt og søke det du vil, ikke det foreldrene dine eller vennene dine vil.

Selv søkte jeg byggfag på Haugaland vgs da jeg skulle søke vg1 og det er jo et ganske utradisjonelt valg for jenter, og det var fordi jeg trengte en stor forandring etter å ha gått i klasser med så mye drama og baksnakking og fordi jeg alltid har skilt meg ut med valgene mine.

Jeg bestemte meg tidlig det skoleåret for at blikkenslager det ville jeg bli, men fikk beskjed om at linja ikke kom til å bli oppretta i nordfylket før søknadsfristen gikk ut og at å flytte til Stavanger var uaktuelt så måtte jeg ha en plan b så jeg søkte anleggsgartner på vg2. Totalt sett var det skoleåret et ganske interessant år for jeg fikk lære så mye innen de ulike fagene og om meg selv og mine svakheter og styrker. Samt jeg var superheldig med de jeg hadde som lærere.

Per dags dato så går jeg vg2 anleggsgartner på Tveit videregående skule og trives på linja for det er en ganske variert skolehverdag for en dag kan være ren teori mens en annen kan være ren praksis. Selv om jeg trives på linja så er jeg ikke sikker på om jeg skal ut i lære eller ta et år til på skole og det er det kun jeg selv som bestemmer selv om noen mener jeg bør gå ut i lære og noen mener jeg bør ta påbygg.

Noen må kanskje ta vgs fordelt på flere år, noen tar et friår, noen tar omvalg, noen tar et påbyggsår og alt er like greit for det viktigste er at du gjør det du vil og ikke det andre vil. Om du må ta opp noen fag som privatist så er ikke det verdens undergang. Selv holder jeg på å ta opp fag fra vg1 og ja det er slitsomt, men så lenge du er motivert for det og har troen på at det går bra så går det somregel bra.

Jeg vet selv hvor stressende og vanskelig det er å finne ut hva man vil søke på vgs og det er ikke alltid man velger rett første gang og det er greit det også for da har du blitt en erfaring rikere og mer sikker på om du skal fortsette innen den retningen eller velge en helt annet retning. For ingenting er feil uansett om du kanskje velger feil linje , kanskje må ta opp fag, for det viktigste er tross alt at du følger hjertet ditt og det du vil, samt har tro på at det for det kan lett gå godt.