HAUGESUND: Den kraftige covid-19-smellen i Haugesund tidlig mars, ga regionsenterets innbyggere og folk i nabokommunene et sett med inngripende retningslinjer å forholde oss til. Dagene og ukene har gått i et sakte tempo.

Mandag morgen går tiltakene over i en mildere fase når det kommer til regler, råd og anbefalinger. Men det aller meste blir som før.

– Det er ikke så fryktelig mange endringer, stort sett handler det om å åpne treningssenter, butikker og kjøpesenter, sier kommuneoverlege Jostein Helgeland.

Lørdag bestemte regjeringen at de lokale tiltakene opphører i kommunene på ytre Haugalandet. Det betyr at vi går tilbake til de nasjonale reglene, og marsjerer i takt med resten av landet.

Han oppfordrer innbyggerne til å lese seg opp på de nasjonale reglene.

– Ja, det må jeg selv gjøre også. Jeg har de siste ukene hatt fokus på lokale tiltak, og må lese meg opp igjen på de nasjonale, sier Helgeland.

De nasjonale tiltakene gjelder i første omgang fram til førstkommende onsdag. Regjeringen kommer i midtuken med en ny oppdatering og vurdering av situasjonen.

Barnehager og skoler er fortsatt på rødt nivå her lokalt.

På siste pressekonferanse før helgen, sa kommunaldirektør Ole Bernt Thorbjørnsen at:

– Skolene er inntil videre på rødt nivå. I denne perioden anbefales det at aktiviteter for barn og unge under 20 år ikke gjennomføres med flere enn 10 deltakere + 1–2 voksne som tilrettelegger. Begrensingen gjelder aktiviteter både innendørs og utendørs.

Dette gjelder også kommunene Karmøy, Tysvær og Sveio.

– De kan unntas fra anbefalingen om å holde avstand når det er nødvendig for å drive med aktiviteten. Kamper, cuper, stevner og så videre må fremdeles utsettes, uttaler kommuneledelsen.

Anbefalingen gjelder så lenge skolene er på rødt, foreløpig til 18. april.

– Vi ønsker lite mobilitet

– Hvorfor fortsetter skoler og barnehager på rødt nivå?

– Det er fordi den lokale smittesituasjonen tilsier det. Vi har behov for å ta dette i to trinn, og har til hensikt å gå over til gult nivå 18. april. Eller tidligere hvis situasjonen tilsier det, sier kommunedirektøren i Haugesund.

– Men fritidsaktiviteter åpnes opp igjen nå?

– Nei, ikke nødvendigvis. Skolene drives fortsatt på rødt nivå fordi vi ønsker lite mobilitet og få nærkontakter, og dermed åpner vi ikke automatisk opp for fritidsaktiviteter i større grupper ennå, sa Ole Bernt Thorbjørnsen tidligere denne uken.

Her er det vi skal forholde oss til fra mandag:

* Hold to meter avstand til andre der det er mulig, bortsett fra dem du bor med, kjæresten din eller en-to faste kontakter om du bor alene.

* Maks to gjester på besøk.

* Skjenkeforbud i restauranter, kafeer og barer. Det skal registreres kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det.

* Reiser til utlandet frarådes.

* Unngå unødvendige reiser innenlands. Reiser til studiested kan regnes som en nødvendig reise.

* Det er lov å reise på hytta eller hotell innenlands.

* Bibliotek og lesesaler kan holde åpent.

* Hjemmekontor for alle som har mulighet til dette.

* Butikker kan åpnes. Benytt kun lokale sentre og varehus.

* Alle arrangementer bør utsettes eller avlyses.

* Regler hvis arrangementet likevel må avholdes:

Maks ti personer på private sammenkomster utenom i eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale.

Maks ti personer på innendørs arrangement, likevel 20 personer hvor alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.

Inntil 50 personer i begravelser og bisettelser.

Maks 50 personer på innendørs idrettsarrangement for barn og unge under 20 år som tilhører idrettslag i samme kommune.

Maks 50 personer på arrangementer utendørs.

* Bingohaller og lignende må holde stengt.

* Forbud mot innendørs organisert idrett- og fritidsaktiviteter for voksne. Toppidrettsutøvere kan trene som normalt, både utendørs og innendørs.

* Barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt.

* Treningssentre kan bare holde åpent for de som er bosatt i kommunen.

* Svømmehaller kan holde åpent for skolesvømming, organisert svømmetrening for de under 20 år, og svømming for profesjonelle toppidrettsutøvere. De kan også holde åpent for rehabilitering/opptrening.