Gå til sidens hovedinnhold

– Det går ikke mange minuttene før en får ekle meldinger

Artikkelen er over 2 år gammel

«TIL ALLE FORELDRE!» Slik starter advarselen som lærer Arnhild Øverland på Saltveit Skole i Haugesund la ut på Facebook onsdag kveld. Den har hun fått massiv respons på i form av delinger fra andre.

RADIO 102: Advarselen gjelder en nettside kalt «Ome TV» som tilbyr hvem som helst, uansett alder, å livestreame seg selv med både lyd og bilde på internett.

HØR HELE INNSLAGET HER

– Det er folk i alle aldre, og siden krever ingen form for innlogging. Det er i grunn bare å trykke «start» så er en live, og kan treffe på hvem som helst fra alle deler av verden. Det går ikke lang tid før en får ekle meldinger, eller får se ting som barn absolutt ikke bør se, sier Øverland.

For dem som husker oppstyret rundt nettsiden «ChatRoulette» for en del år siden, så er dette ganske likt. Det er ifølge Øverland helt åpenbart at voksne med uønskede hensikter bruker «Ome TV» for å komme i kontakt med barn.

– Det som er det skumleste med dette er at verken kommunen, politiet eller Kripos visste om denne siden, men det gjorde barna.

Øverland har sammen med en venninne, som også er lærer, gått i bresjen for å varsle de ovenfor nevnte etatene og foreldre om «ome TV». Haugesund kommunes IKT-avdeling har nå lagt inn filter, noe som betyr at elevene ikke kommer inn på siden så lenge de er på kommunens nett og datautstyr.

Men hjemme, på private PC-er, mobiler og iPader, og på privat nett, må foreldrene følge nøye med å være nysgjerrige, sier både IKT-sjef Kjell Over Risanger og Saltveit-lærerinnen.

– Absolutt. Snakk åpent med barna dine om dette, det er kjempeviktig. De må få vite hva de kan møte inne på slike nettsider, sier Øverland.

Kommentarer til denne saken