Det gikk bra i over tusen år. Så kom vår tid og gjorde hærverk på det meste. I et hvilket som helst annet land ville disse urgamle bautaene fått et museumsanlegg og fortalt historien med respekt og verdighet. Karmøy kommune nøyer seg med å slå gresset.

Steinsettingen blir kalt «De fem dårlige jomfruer» fordi Olav den hellige reiste rundt i landet og kristnet folket. En gang kom han nordfra og skulle til kongsgården på Avaldsnes. Da han kom fram til der Karmsundet er på det smaleste, så han fem jenter som sto på fastlandssiden og vinket på han. Men kongen lot seg ikke friste. Istedenfor ropte han høyt. «Stå nå der og bli til stein, tedess eg kjeme tebars igjen.» Straks blei jomfruene til stein. Der står de enda og ser utover Karmsundet mot Olavskirken på Avaldsnes. Dette har jeg googlet meg fram til. De fem høye bautasteinene står i stjerneform. Inne i steinsettingen lå en grav fra yngre romertid (ca. 350 e. Kr). Tradisjonen forteller at denne stjerneformede steinsettingen er også er en del av et religiøst/magisk kalendersystem. Triangelformen skal være symbol på det kvinnelige, mens bautasteinene er fallossymbol.

Det er vel ingen som ville kjørt forbi Stonehenge uten å stoppe. Men den norske varianten drar alle forbi. Dette burde Karmøy kommune gjøre noe med.

Karmøy og Haugesund står sterkt i midten av norsk historie. Her er sjøveien mot nord som har gitt landet sitt navn. Her er sagakongene. Her er Olav den hellige. Her er historien som samlet oss og ga nasjonen sjel. Kongsgården på Avaldsnes og den vakre Olavskirken fra 1250. Kommer du hit med båt eller bil kan du stoppe i andakt, ta av deg lua og se et mektig skue. Men beklager, det kan du slett ikke. Ikke i fjor og årene før der og slett ikke nå. For noen har fortøyd en gigantisk gasstanker og sju digre supplyskip rett foran kirken. Det historiske sted er gjort om til et lager for dårlig smak og elendig vurderingsevne. Man skulle jo tro at dette landet, som har en av de lengste kyststrekninger i verden, skulle klare å finne et annet sted å ankre opp elendighet enn på dette vakre sted. Det er som om noen har tenkt: Vi gir blanke. Vi er historieløse. Samma det. Det får bare være så stygt som fy. Det er sikkert ingen som bryr seg. Vi lar disse kolossene ligge der og kvele all takt og tone. Vi vandaliserer utsikten. Vi driter i historien og kulturarven. I år etter år.

Det er arrogant, respektløst og uendelig trist.

Nå syns jeg Karmøy kommune skal starte med å gjøre to ting.

1) Sett opp et skilt som forteller historien til de fem dårlige jomfruene.

2)Sett opp et skilt ved Olavskirken med teksten: Beklager utsikten.