Det gikk i smerte, lidelse og mørke tanker

Roar E. Jacobsen

Roar E. Jacobsen

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Dagen Daniel Johnston døde mandag kveld i Austin, Texas. Han var musiker, artist og billedkunstner. Johnston ble 58 år gammel. Han vil gå inn i historien som en kultfigur som inspirerte andre artister til å finne sin kreative, artistiske retning - og våge å følge den. Hyllestplatene til ham med diverse artister er mer populære enn hans egne. Dessverre. Men sånn er nå det. Daniel Johnston var uansett en fin, mild skrue som ikke har noen salgshits å se tilbake på. Han ga ut sin første selvfinanserte kassettutgivelse i 1980, «Songs of Pain», mens utgivelse nummer to fikk tittelen «More Songs of Pain».

Det gikk i smerte, lidelse og mørke tanker. Daniel Johnston var schizofren og manisk-depressiv, han gikk på tabletter for å holde ut livet sånn noenlunde, men de siste årene var det mye inn og ut av sykehus. Han har ved flere anledninger blitt tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling.

Nå klarte nok ikke hjertet hans mer.

Jeg har mine favoritter i katalogen hans, platene «Yip/Jump Music», «Artistic Vice» og «Fun». Sistnevnte ble faktisk utgitt på Atlantic Records – før han fikk sparken og han måtte tilbake på kjøkkenet.

Men mest liker jeg den visuelle Daniel Johnston. Kunsten, strekene og utrykket hans. Han var en original på mange måter. Og så liker jeg hjembyen Austin som har egen Daniel Johnston-dag – «Hi! How Are You»-dagen – med tanke for nestemann.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken