Lørdag er det Pride-parade i Haugesund, og vi gratulerer alle med dagen. Haugaland Pride er et nydelig arrangement som feirer frihet og toleranse. En massemønstring som viser at kjærlighet ikke trenger å være A4, og som feirer at folk er forskjellige og at det er fint.

Haugalandet trenger Pride, for det er fortsatt eksempler på at folk opplever hets, utestengelse eller angrep på grunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet.

Derfor støtter Haugesunds Avis verdiene bak Pride. Det handler om respekt og individuell frihet. Så lenge folk respekterer og ikke utnytter andre, har vi ingenting med hvordan folk definerer sin seksualitet eller sitt kjønn. Vi trenger ikke alltid å forstå hverandre, men vi kan prøve – og uansett være glade for alle som har det godt med seg selv og forhåpentligvis finner noen å elske, og bli elsket av.

Vi skal utfordre fordommer, homofobi og transfobi.

Å ønske et tolerant samfunn betyr samtidig at vi også skal tåle at folk er uenige med oss, og at vi skal våge å debattere også temaer som er vanskelige eller såre. Om noen mener, ut fra egen religiøse eller annen overbevisning, at for eksempel homofil ikke er greit, så får vi tåle at de hevder det. Og eventuelt argumentere imot.

Men vi trenger ikke å tåle at folks personlige meninger eller tro skal brukes til å undertrykke eller devaluere andre. Noens tro eller sneversynthet skal ikke ha negative konsekvenser for andre. Det er ikke akseptabelt.

Hvordan vi skal organisere oss i samfunnet, skal vi også klare å ha en skikkelig debatt om. Når vi i alle år har vært vant med at det står «Herrer» og «Damer» på toaletter og garderober, er det forståelig at det er forskjellige syn på hva vi gjør når de kategoriene ikke alltid er tilstrekkelige. Det vekker debatt også i skeive fora. Men slikt finner vi bedre ut av når vi blir bedre kjent med hverandre, og der spiller Pride en viktig rolle.

Happy Pride!