Gå til sidens hovedinnhold

Det nærmer seg «Ragnarok» i 190 land – med norrøn mytologi og Trolltunga

Artikkelen er over 1 år gammel

Den nye, norske Netflix-satsingen «Ragnarok» byr på illevarslende dommedagsvisjoner med klimavri og norrøn mytologi – men også en oppløftende melding til unge seere.

TV-SERIER: – Et godt budskap som serien har til dagens unge er at det kanskje er akkurat du som er helten, selv om du ikke tror det selv. Overvei den muligheten – før du gir opp, sier serieskaper Adam Price til NTB.

Price er kjent for danske suksesser som «Borgen» og «Herrens veier», og fikk i oppdrag av Netflix å lage en nordisk serie med norrøn mytologi og et ungt, norsk skuespillerensemble.

Resultatet ble «Ragnarok», som har premiere 31. januar og rett og slett handler om en helts reise.

Brødrepar

Og den helten er det David Stakston, kjent fra «Skam», som gestalter. Magne er en storvokst, tilsynelatende noe enkel og utfordret unggutt. Sammen med lillebroren Laurits – spilt av Jonas Strand Gravli fra «22 Juli» – begynner han på ny skole i Edda (som innspillingsstedet Odda er omdøpt til i «Ragnarok»-anledningen).

– Magne er god til … noen andre ting, sier Laurits når de introduserer seg i klasserommet. Men i Edda blir Magne usårbar og med store krefter, ifølge traileren – som forventningsfulle filmfriker rundt i verden allerede er i ferd med å analysere.

Og på Netflix-siden til serien står Magne med en hammer i hånden – opp mot en lynende himmel. Den som kan sin mytologi vet at der er Magne sønn til Tor med hammeren.

Unge opplyste

– Det sa klikk da jeg leste manus, sier David (20), som i likhet med Jonas (28) kaller Adam Price for «et geni». Men ikke bare måtte de på audition hver for seg: De måtte også prøvespille mot hverandre, for å se om de var troverdige som brødreparet.

– Vi gikk ut av castinglokalet sammen og sa «dette må vi få til sammen». Det føltes som det tok flere år før vi fikk svaret, sier Jonas, som mener det hvilte «en Quentin Tarantino»-vibe over manuset, så bra synes han det var.

– Det er et oppvekstdrama fra skolemiljø, som også handler om godt og vondt og om rettferdighet. Det er viktig å legge dette med klima til en ung setting; det er de unge som er de opplyste i dag, sier Jonas Gravli Strand.

Odin på elscooter

Magne-karakterens erkefiende i skolemiljøet tegner til å bli en annen «Skam»-kjenning, Herman Tømmeraas (22) – som går under navnet Fjor og er sønn av Eddas lokale småkonge Vidar Jutul (!), spilt av Gísli Örn Gardarsson.

– Jeg var solgt allerede da jeg hørte navnet til Adam Price. Han er en av de beste, sier sistnevnte, som kaller manuset «en pageturner», der noen av karakterene har store hemmeligheter.

– To krefter møtes igjen av de gamle gudene, er det Gardarsson røper. Han mener at man på Island har den norrøne mytologien tettere i bevisstheten enn her i Norge, og forteller muntert om hvordan islendingene feirer Torablot hver helg i februar med flust å drikke – mens man «spiser råtten hai og sauetestikler».

– De norrøne gudene var litt klønete, og ingen superhelter, sier han. Bjørn Sundquist nikker seg enig, og mener de gamle guder «hadde mange menneskelige trekk». Selv spiller han en rollekarakter kalt Wotan – som altså er tysk for Odin. Mens han lurt smiler, sier skuespillerveteranen dette om rollen sin:

– En eldre, lokal mann, en minstepensjonist som kjører rundt på elscooter med øl på bagasjebrettet.

Eierskap

«I en norsk bygd fordervet av forurensning og skremt av isbreer som smelter, føles dommedag fryktelig nær. Det må en legende til for å overvinne et gammelt onde», heter det fra Netflix om «Ragnarok».

Sundquist har sett tre episoder av de seks, og sier den blir spennende – med en illevarslende tone, som om det ligger en udetonert bombe under.

– Det er en familieserie, men den kan bli litt brutal her og der.

Henriette Steenstrup, som spiller den hardt prøvede alenemoren til brødrene Magne og Laurits, synes det er «veldig gøy» at Netflix laget en ungdomsserie med norrøn mytologi og en superhelt, nettopp i Norge.

– Det er vi som «eier» det. Serien er både spennende og bred, interessant for både ungdom og voksne. Og egentlig handler den om oppvekst, sier Steenstrup.

Trolltunga blir å se

Adam Price minner om hvorfor troen på guder og mytologi oppsto – fordi vi trengte historier som tilbød oss en forklaring når verden virket stor og uforståelig.

– Idag er det igjen mye angst og redsel for fremtiden. Ragnarok er verdens undergang, og der lever vi i dag – det er blitt en kamp for å overleve. Flere filmer og serier har brukt mytene i en fortid, men jeg syntes det var spennende å kaste dem inn i vår moderne verden, sier han til NTB.

Naturen er viktig i serien, og selv Trolltunga er å se. «Ragnarok»-produsent Stine Meldgaard Madsen, også hun dansk, sier at det var verdt alle viderverdighetene med å frakte filmfolkene dit.

– Når du så Odda, ga det full mening, sier Meldgaard. Om at «Ragnarok» skal rulles ut i 190 land sier hun:

– Det er svimlende å produsere noe her i Skandinavia med slik rekkevidde. Tanken på det har en viss innvirkning: Underveis minnet vi hverandre på at der nordmenn og dansker kjenner mytologien, vil ikke seere i andre land gjøre det. Ingenting måtte være innforstått.

Fakta / «Ragnarok»

* Regnes som andre norske originalserie ut fra Netflix

* Premiere 31. januar i 190 land

* Serieskaper er Adam Price, som har hatt med seg et skandinavisk forfatterrom inklusive norske Simen Alsvik

* Regi ved Mogens Hagedorn og Jannik Johansen

* På rollelisten blant andre: David Stakston (Magne), Jonas Strand Gravli (Laurits), Theresa Frostad Eggesbø (Saxa), Herman Tømmeraas (Fjor), Emma Bones (Gry), Henriette Steenstrup, Odd-Magnus Williamson, Synnøve Macody Lund, Bjørn Sundquist og Gísli Örn Garðarsson

Kommentarer til denne saken