Vi er mange som har sagt vi skal trene litt mer i 2019. Systematisk – hele året. Få litt form, miste litt vekt. Kanskje har du satt deg et mål om å løpe ti kilometer, et halvmaraton eller sykle Steinsvikrittet? Eller du har en drøm om Ironman?

Ønsket er der, men viljen utfordres. Ting kommer i veien. Må bare ta av fem kilo, så skal du begynne å løpe. Eller: Hadde jeg bare vært ti år yngre? Det er da vi skal tenke på Daphne.

Daphne Belt bor i Sussex i England. Hun fyller 80 år på forsommeren i år. Seks uker seinere stiller hun i våtdrakt i Vangen, klar for Ironman 70.3. Hva kan du få til, om ei dame på 80 kan dette?

Jeg har hatt en e-post-veksling med Daphne. Steike, for ei imponerende dame. Ho holder et sportslig nivå de færreste av oss kan drømme om, men det startet ikke der. Daphne var danser som barn, men hatet sport på skolen. Hun ble 40 år, uten at det var noe problem. «Å bli 50 var et stygt sjokk,» sier Daphne. Hun var tyngre enn hun likte, og sammen med mannen begynte de på treningssenter. De la om kostholdet og trente jevnlig. Mannen hadde tidligere vært svømmer, så det tok de også opp.

De ble med på et par løp. Etter seks måneders trening ble de med på et løp med 800 m svømming og ti km løping (swim-run). Så ble det triatlon. Det har hun og mannen, som er elleve år yngre, holdt på med siden. De har reist verden rundt. Daphne har blant annet gjennomført 18 fulldistanse Ironman. Da er det 3,8 km svømming, 18 mil på sykkel og 42 km løping.

– Og gud vet hvor mange 70.3 og standarddistanser, skriver Daphne. 70.3-varianten er halvparten av full. Langt nok.

I aldersgruppene (ikke elite) har hun vært Europa- og verdensmester på forskjellige triatlondistanser. Slikt kommer etter hardt og systematisk arbeid. Nå svømmer hun fire ganger i uka. Om vinteren sykler hun inne tre ganger i uka. Hun løper også to korte og én lang tur ukentlig. Den lange er ti km. Så lenge kilometerne tikker inn, klarer hun seg, skriver hun. Hver kilometer legges i en bank som kan tas ut og brukes når det trengs. – Syklingen er viktigst, og å overleve løpingen. Jeg går også, og gjør mine daglige ballettøvelser. Jeg kan også stå på hodet i ny og ne, eller bryte ut i dans hvis musikken er rett, forteller den inspirerende 79-åringen.

Daphne gleder seg til å komme til Norge og Ironman70.3 i Haugesund. Hun har sett komiserien «Vikingane», spilt inn på Avaldsnes, og synes den var svært morsom. Daphne ser etter «classy» og velorganiserte arrangement på vakre steder når hun og mannen velger hvor de skal konkurrere. Haugalandet bør passe bra.

Så hva kan vi lære av Daphne? Hva sier hun til seg selv når kroppen verker og det er langt til mål?

– Jeg sier hva f… er det du gjør, kvinne, men lover meg iskrem når jeg er ferdig.

Klart Daphne er spesiell, men hun har ingen magiske evner. Bortsett fra én som hun røper når jeg forteller at jeg synes svømming er litt kjedelig.

– Jeg kan skru på musikk i hodet. Det er så klart som om det var på radio eller tv. Jeg hører på mine favorittsangere når jeg svømmer, og velger sangene etter tempo og distanse, sier Daphne. Det går i musikaler. Noen ganger resiterer hun dikt når hun svømmer.

Hva sier hun så til dem som har lyst til å gjennomføre en maraton, Ironman eller noe slikt, men skylder på vekt, alder, dårlig tid eller kne? Da står hun på. Hun godtar ikke unnskyldninger for å gi seg. Daphne hjelper og motiverer – og er masekråke. – Er litt som en jack russel terrier; jeg slipper ikke taket, lar dem ikke skli tilbake, svarer Daphne.

– Jeg elsker å hjelpe folk til å finne retning og til å nå målene sine, legger hun til.

Så tenk litt på Daphne Belt når du ser flere begrensninger enn muligheter. Kjør på!