LANDET RUNDT [Sarpsborg Arbeiderblad]: Når Sarpsborg Arbeiderblad snakker med henne tirsdag ettermiddag, har avisen nettopp publisert bildene av hvalrossen som tirsdag la seg til ytterst på G-brygga ved Skjeberg marinesenter i Ullerøy.

Holder til rundt Svalbard

– Jeg har nettopp sittet i et timelangt møte, og så at jeg hadde cirka 200 ubesvarte anrop da møtet var over, sier Pia Ve Dahlen.

For hvalrossen er en arktisk art som sjelden blir observert i våre farvann.

Hvalross i Skjebergkilen

– Den holder i all hovedsak til rundt Svalbard og ned til det sørlige Barentshavet, og grunnen til at den er så bælfeit er for at den skal tåle det arktiske klimaet, sier Pia Ve Dahlen, som mens hun snakker med lokalavisen allerede var på vei ut mot Skjebergkilen etter en svipptur hjemom på Kurland.

– Dette er stort for en marinbiolog fra Østfold å få være vitne til. Jeg har riktignok sett hvalross i Nederland, men det var i en vannpark. At en hvalross kommer hit på besøk er utrolig spennende, sier hun, og legger med det ikke skjul på at den celebre gjesten trolig bare er i Skjebergkilen på besøk og at den ikke har tenkt å bosette seg her i byen på fast basis.

Forrige besøk i 2003

– Jeg tipper at denne bare er på besøk. Det vil bli altfor varmt for den når sommeren kommer, men den kan nok hende blir her en stund. Hvalrossen lever av skjell, og det er det mer enn nok av i Skjebergkilen, særlig sandskjell og blåskjell, sier marinbiolog Pia Ve Dahlen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Selv om det pågående hvalrossbesøket i Skjeberg er av det sjeldne slaget, har det vært hvalross på besøk også tidligere.

– Ut fra det jeg kan se var det en hvalross på besøk i Skjeberg i 2003, så vi kan trygt slå fast at den ikke kommer innom på besøk så altfor ofte, sier marinbiolog Pia Ve Dahlen til Sarpsborg Arbeiderblad.