BANK [BA]: – Vi har sagt fra dag én at vi skal utfordre de største bankene i landet, sier direktør Torvald Kvamme i Bulder Bank.

Med en boliglånsrente på 1,29 prosent er det kun én bank i landet som kan tilby lavere betingelser enn Bulder akkurat nå, viser Finansportalen.no.

Hele fire vestlandsbanker topper listen. Og aller øverst: Etne Sparebank (1,27 prosent). Banken sør i fylket stiller helt spesielle betingelser til sitt «Him te Etne»-lån, men det kommer vi tilbake til.

Har lånt ut 11 milliarder

Bulder Bank, Sparebanken Vests rendyrkede mobilbank, ble lansert rett før koronakrisen. Dette er en ubetjent bank der du kan søke om boliglån, og få svar på dagen via mobiltelefonen din.

Timingen kunne knapt vært bedre. Konseptet har blitt en suksess.

– Det er selvsagt hyggelig at vi kan tilby en god rente, men mye viktigere er det at Bulder setter renten ned automatisk etter hvert som sikkerheten til kundene øker. Vi skal være kundenes foretrukne bankpartner på sikt, ikke bare med et godt tilbud i starten, sier Kvamme til BA.

Målet til Bulder Bank har siden startet vært 20.000 kunder og 20 milliarder i utlån. Begge målene er nå innenfor rekkevidde.

Siden august 2019 har Bulder lånt ut over elleve milliarder kroner.

– Tenk hvor mye penger kunder i norske banker har tapt på å ha en rente som er for høy i forhold til boligprisen. Nordmenn er altfor lojale mot banken sin. Det kommer av manglende tro på egne økonomiske evner i møtet med tungrodde banker. Dette skal vi utfordre. Vi skal spille folk gode og gjøre dagens bankkunder til selvsikre vinnere, sier en offensiv Kvamme.

Telefoner fra hele landet

Assisterende banksjef Paul Rune Velde i Etne Sparebank synes det er stas at hele fire vestlandsbanker topper rentebarometeret.

Etne kan skilte med landets laveste, effektive rente. Tett fulgt av Bulder Bank, Fana Sparebank og Sbanken, som alle tre har hovedkontor i Bergen.

– Du må fysisk flytte til Etne for å få «Him te Etne»-produktet. Vi får daglig fem-seks henvendelser fra hele landet om produktet. En del av dem har ikke finlest kravene og blir skuffet. Men det lave boligrentenivået gir oss også mye positiv oppmerksomhet, sier Velde til BA.

– Hvilken rentesats kan en vanlig bergenser få hos i Etne Sparebank?

– Grønt boliglån ligger fra 1,6 prosent og oppover. Vi retter oss i hovedsak mot lokale kunder, men vi har også mange kunder i Bergen, Stavanger og Oslo. En del av dem er utflyttede Etne-folk som holder fast på kundeforholdet til sin lokalbank. Vår fordel er at vi kan snu oss fort rundt og enkelt gå i dialog med kundene våre.