NÆRINGSLIV: – Vi er ledende på benyttelse av miljøteknologi om bord på våre fartøy. Det er en posisjon vi skal beholde og videreutvikle.

Det forteller Gitte Gard Talmo, kommersiell direktør i Eidesvik.

Mandag lanserte offshorerederiet med base på Bømlo sin nye satsing.

– Eidesvik har vært, og skal fortsette å være fremst innenfor bruk av teknologi for å redusere drivstoff-forbruk og utslipp, sier Talmo.

Hun understreker at selskapets historie viser at dette er noe som rederiet kan være stolt av.

– Blant annet var vi først i offshoreindustrien med å ta i bruk LNG og batterier. Vi blir også først i verden med å teste ut en løsning med brenselcelle drevet av grønnammoniakk, trekker hun fram.

– Innovativt og spennende

Som et ledd i den kontinuerlige søken etter å forbedre seg på dette området har rederiet nå bestemt seg for å ta solide grep om sin teknologi- og utviklingsavdeling.

– Vi har fått tak i eksepsjonelt kompetente personer, med ulike bakgrunner. Rett og slett «top notch mennesker», skryter Talmo.

En av dem er stordabu Marie Launes (41), som nå starter i stillingen som commercial environmental manager.

– Selskapet har vært et fyrtårn når det gjelder bruk av grønn teknologi i over 20 år. For meg gjør dette Eidesvik til en av de mest spennende arbeidsplassen i maritim sektor, forteller hun.


Launes har jobbet innenfor maritim industri i 14 år.

Hun kommer nå fra stillingen som kommunikasjonsdirektør i næringsklynga Maritime CleanTech der hun har vert involvert i en rekke norske og europeiske innovasjons- og utviklingsprosjekt innen bruk av nye energibærere i skipsfarten.

Hun har også tidligere vært kommunikasjonssjef i Wärtsilä i Norge.

– Sentral del

41-åringen er utdannet innen kommunikasjon og markedsføring fra Edinburgh Napier University.

Launes kommer nå til å bli en sentral del av innovasjonsarbeidet i selskapet.

– Det blir en tydelig satsing videre på teknologi og miljø, noe jeg gleder meg til å bli en aktiv del av.

Samtidig blir det et tett samarbeid med andre selskap og forskingsmiljø.

– Det skjer store endringer i skipsfarten, og det er et stadig økende fokus på bærekraft. Hvis vi skal nå nasjonale og internasjonale klimamål, blir samarbeid mellom bedrifter og mellom industri og forskingsmiljø sentralt.

Launes som er bosatt på Stord med mann og to barn, starter i jobben 1. august.

– Gøy at attraktive folk kommer hit

Som en del av satsingen får rederiet ytterligere to personer til med på laget.

– Lars Vestbøstad, er ansatt i en nyetablert rolle som technology development manager. Han er utdannet sivilingeniør innen maskin. Han har vært i Wartsila

Norway og Wartsila Ship Design siden 2011 i flere ulike roller innenfor integrering av systemer samt disiplinleder innenfor maskin, opplyser Talmo.

I tillegg går nåværende flåtesjef for subsea/offshore vind Ellen Sofie Ottesen, over i ny rolle som direktør for bærekraft.

– Ellen Sofie vil få en sentral rolle i eksisterende og nye prosjekter knyttet til selskapets strategi for energioptimalisering og teknologiløsninger, sier en svært fornøyd kommersiell direktør.

Talmo beskriver selskapet, som teller rundt 400 ansatte på sjø og land, som en spydspiss innenfor utnyttelse av miljøteknologi.