HAUGESUND: Den nye O-hytta skal erstatte den gamle som ligger i Djupadalen. Stedet blir omtrent det samme. Rundt 6,5 millioner kroner koster nybygget. Den gamle hytta er fra 1976.

Ifølge HIL er den overmoden for erstatning.

– Målet er å samle inn 1,3 millioner kroner. Vi håper mange vil bidra, både privatpersoner og bedrifter, sier Jan Steffensen, som er HILs prosjektleder for nye O-hytta.

HIL Orientering bruker egne oppsparte midler gjennom 50 år på prosjektet. Så snart HIL har samlet inn 1,3 millioner fra givere og sponsorer, er startkapital på 2,5 millioner kroner på plass.

– Når vi runder 2,5 millioner kroner, går vi i gang, sier Steffensen.

Han er selv en ivrig orienteringsløper, og har vært med i foreningen siden tidlig på 1970-tallet.

Gaver og sponsing

– Innsamlingen starter nå. De som vil bidra, finner en enkel måte å overføre penger på via HILs hjemmesider på nettet, sier sponsoransvarlig Henry Røthing.

Haugesund kommune eier tomten og den gamle hytta i Djupadalen. HIL er tilbudt en festetomtavtale fra kommunen. Området rundt skal også oppgraderes. 6–7 nye broer, merkede stier og bedre løypenett.

LES OGSÅ:

– Søknad om spillemidler utformes nå. Ut over dette er de kun byggesøknad til kommunen som gjenstår, sier Steffensen.

HIL henvender seg ikke kun til private. Bedrifter eller andre kan velge å inngå ulike varianter av sponsoravtaler HIL har skissert på sine sider.

– Enkelt og grei betalingsløsning. Nettsidene har veiviser for overføring. Vipps og andre måter er også mulig, sier Henry Røthing.

De understreker at det er fritt fram for givere å bestemme beløp selv.

– Vi opererer ikke med minstebeløp. Alt mottas med stor takk, sier Henry Røthing.

150.000 allerede

Allerede før innsamlingen er i gang for fullt, er det samlet inn 150.000 kroner.

Givere som bidrar med 1.000 kroner eller mer, får navnet sitt skrevet på en plakett som skal henges opp i den nye hytta.

– Bare hvis folk selv vil ha navnet sitt der, naturligvis. Givere som vil være anonyme er også velkomne, sier Henry Røthing.

Modellen for innsamlingen er en såkalt «crowdfunding». Flere andre idrettsarenaer er delfinansiert på denne måten.

– Vi lærer og er inspirert av andre. For eksempel av dem som bygde klatreveggen i Haugesund, sier Jan Steffensen.

Prosjektgruppen for ny O-hytte håper og tror lysten til å bidra er stor.

Til låns og utleie

– Hvem regner dere med å få bidrag fra?

– Fra alle kanter, håper vi. Tanter, onkler og besteforeldre til alle som er med i HIL. Men også byens øvrige befolkning. Alle som bruker Djupadalen og er glade i turområdet. For hytta blir et løft, og vil komme mange til gode, sier Jan Steffensen.

Målet er at flere skal få glede av bygget. I et område som besøkes av økende antall trimmere og turgåere. O-hytta er et samlingssted for trening og sosiale aktiviteter gjennom hele året. Ikke bare for HIL.

HIL Orientering har 200 medlemmer og vekst i rekrutteringen. Terrenget rundt O-hytta er et viktig treningsområde.

– Utleie og disponering for andre lag og foreninger er med i planen, sier Jan Steffensen.

Den gamle hytta skal bort

Det er arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke har tegnet bygget, som har garderobe, dusj, kafé og hems med mulighet for overnatting.

– Og den gamle O-Hytta?

– Hytta eies av kommunen. Det er ennå ikke avklart hva som skjer med den, om den rives, flyttes eller gis bort. Hvis noe er interessert i hytta, kan vi formidle kontakt, sier Steffensen.

LES OGSÅ: Må belage seg på anleggsarbeid i turløype

LES OGSÅ: Hvem vil ha O-hytta i Djupadalen?