KORONAKRISEN: Husholdning for husholdning, opptil fem personer i hver av de opp mot 200 bilene, tok publikummet plass på den store parkeringen utenfor den koronastengte Norges Varemesse i Lillestrøm.

Her skal det bli en rekke konserter så vel som en standupkveld i dagene fremover fra en stor festivalscene med alt av lys, en diger videoskjerm med kameraproduksjon som gjør at alle får se – men ikke så mye lyd som vanlig: Bare lyd i musikernes monitorer, mens publikum får full pakke inn i bilradioen via en FM-sender.

– Vi hører ikke om folk klapper inne i bilene sine, sa Hartberg. For det er strenge smitteverninstrukser om ikke å åpne bilvinduene mer enn på gløtt.

Første i Norden

Men drive-in-publikummet fant på andre måter – helt spontant, allerede på generalprøven.

– Helt ut av det blå kom også folks reaksjoner. De blinket og tutet de og satte i gang vindusviskerne! ler Geir K. Johansen hos arrangøren Bary AS, som er det største norskeide selskapet innenfor sceneteknisk produksjon.

Konsertkonseptet sies å være Nordens første i sitt slag, og har en spesiell bakgrunn. Vanligvis er sceneteknikernes jobb å ikke synes – der de svartkledd sørger for lyd, lys og teknikken på konsertene. Men de ble like hardt rammet av konsert- og arrangementsforbudet som musikerne de lager show for.

– Vi har prøvd å være kreative for å sysselsette våre egne ansatte – og gi noe til folket som vi håper de vil ha. Av våre egne ansatte får 15–20 gå på jobb takket være dette. Vi greier å sysselsette ganske mange dagsverk, og på den måten avlaste Nav, sier Johansen.


– Det er derfor vi er med, for å se om vi kan være med på å bedre situasjonen. På denne måten er det ikke bare tre rappere som får hjelp – men sysselsatt mange fra hele bransjen, sier Aslak Hartberg.

Dette er Klovner i Kamps første konsert etter at koronaen traff konsertlivet. De har ikke prøvd seg med noen virtuelle konserter, men stilte opp for Bary-gründer Morten Bakke, som er en oppvekstkompis av Hartberg.

– Jeg husker ham gå rundt med platespillere sin til ungdomsklubber og leie dem ut, sier rapperen, som tror drive-in-konsertene blir «for historiebøkene».

– Der kjører folk inn i bil sammen med dem de er glad i, og får noe å fortelle barnebarna.

På forhånd bekymret den noe godt voksne rapperen seg for om kondisjonen ville holde – for scenen byr også på en 50 meter lang catwalk, som artistene kan løpe rundt på for å få nærmere kontakt med bilpublikummet sitt. Etter konserten sier Hartberg til NTB:

– En magisk opplevelse! Som å spille for to hundre gigantiske roboter med blinkende øyne. Dette var et eneste stort eksperiment – men for dem som var der i dag var det ingen tvil: Dette er fremtiden.


Ingen tissing

Nå venter en rekke nye, sterke navn i tiden fram mot påske. Torsdag stiller Eva Weel Skram og Odd Nordstoga opp på parkeringsplass-scenen i Lillestrøm, mens den allerede utsolgte fredagen byr på rapperen Arif for et yngre helgepublikum. Som ikke får drikke alkohol – det er ikke lov, ifølge arrangørene.

– Vi har lagt oss på et familierettet arrangement generelt, og da hører ikke alkohol med – heller ikke i en bil, sier Geir K. Johansen, som heller ikke legger skjul på at det hjelper mot en annen ting som ikke er ønsket:

Toalettbesøk «må gjøres i forkant av arrangementet, hjemme hos deg selv», heter det i smitteverntiltakene som arrangørene har kommet fram til i tett samarbeid med den lokale kommuneoverlegen.

– Konserter og filmvisninger vil også være kompakte i tid, og da trenger ikke toalettbesøk – som er en potensiell smittekilde – være nødvendig, sier Johansen til NTB.

Promp og Kåss

Lørdag formiddag kan barnefamiliene rykke inn: Da skal Trygve Kongshavn – kjent for barnefavoritten «Æsj, bæsj, promp og fis» – underholde de minste og familiene deres.

Samme kveld er det duket for standup med Else Kåss Furuseth i spissen for komikerkollegene Jonas Kinge Bergland, Jonis Josef, Martin Beyer Olsen og Dag Sørås, og ifølge arrangørene jobber man også med tanke på filmvisninger.

– Det har vært mange rare løyper å gå opp, dette har ingen gjort før, sier Geir K. Johansen, som har møtt stor velvilje. Selv er han mest glad for å kunne gi iallfall noen av Barys ansatte en jobbmulighet.

– Vi treffes voldsomt hardt av dette. Målsettingen vår ellers er at ingen skal legge merke til oss, men nå trenger vi å synes. Ellers har vi kanskje musikere på scenen når dette er over, men ingen til å skru på høyttalerne, sier han.