Gå til sidens hovedinnhold

Drukninger/Alkohol

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er en meget skremmende statistikk Redningsselskapet kommer med når det gjelder personer som har druknet i juli i Norge. 18 mennesker har mistet livet på sjøen og i vann. 18 skjebner som fører med seg sorg og fortvilelse for dem som sitter igjen, og store kostnader for fellesskapet. 14 av disse er menn over 20 år. Vårt fylke Rogaland topper denne statistikken.
Og det mangler ikke på gode råd for å få snudd denne forferdelige utviklingen. Det er meget skuffende å høre på rådene fra redningsselskapet. Vel er det viktig med redningsvest, men. Hvorfor kan ikke redningsselskapet si det som det er: fylla har skylda. Alkohol er ofte en medvirkende faktor når mennesker drukner. Det er også skuffende å lese Karmøy-ordfører Jarle Nilsen når han uttaler seg til media om dette temaet. Han nevner ikke alkohol i det hele tatt, men oppfordrer oss alle til å bruke redningsvest. Skulle bare mangle, Jarle Nilsen, men hvorfor utelate alkoholen?

Ifølge skadeforebyggende forum har vi de siste 20 årene hatt ca. 100 drukninger i året i Norge. Dette forumet peker i klartekst på at mange av disse drukningene skyldes alkohol og rus. Overlege ved Universitets sykehuset i Nord-Norge, Ole Magnus Filset har tre råd til oss i forbindelse med bading og båtliv. Hans første råd er: Ikke bli beruset. I et intervju med NRK 28 juli i år uttaler brigadesjef i Oslo Brann og Redningsvesen Knut Halvorsen at i flertallet av drukningsulykker så er alkohol med i bildet.

Dette er klar tale fra dem som ofte er de første som kommer til disse ulykkene. Derfor er med stor skuffelse at det fra politisk hold og fra redningsselskapet sin side ikke kunne vært sagt klarere fra hva sannheten er når det gjelder drukninger og ulykker på sjøen.

Det er ingen hemmelighet at KrF vil ha en restriktiv, men også solidarisk alkoholpolitikk. Tanja Kragnes i redningsselskapet sier at vi må ha målrettede tiltak. Et av tiltakene er da KrFs forslag om samme promillegrense på hav som på land.
 

Kommentarer til denne saken