HAUGESUNDS AVIS: I romjula ble Amedia, som Haugesunds Avis er en del av, utsatt for et stort, kriminelt dataangrep. Store systemer ble kryptert og det er krevd løsepenger for å åpne systemene. Dette kommer Amedia ikke til å betale, og det jobbes natt og dag for å bygge opp igjen systemene fra backup. Dette tar mye tid, for å sikre at det skjer på en god og trygg måte.

Noe av det som ble låst, var abonnementsinformasjon og påloggingssystemet. Derfor ble også plussinnholdet på h-avis.no åpent for alle etter angrepet. Nå har vi noen systemer oppe og går igjen, slik at pluss-sakene igjen blir forbeholdt abonnenter.

Samtidig er det fortsatt ting som ikke fungerer, slik at det ikke nå er mulig å kjøpe abonnement. Derfor får nye lesere nå tilbud om å få tilgang til innholdet gratis i en periode fram til systemene er normale igjen.

Leserne som tegner seg for gratis tilgang, vil bli bedt om å logge inn med aID. Hvis man ikke har en bruker fra før, må dette opprettes. Du trenger ikke oppgi betalingsinformasjon, og det vil ikke bli trukket penger når tilgangen løper ut i februar. Og så håper vi da at de vil være med oss som abonnenter etter det.

Vi håper så mange som mulig benytter seg av dette tilbudet, slik at dere ser hvor mye godt innhold vi har å tilby. Så er vi takknemlige for abonnentene som støtter oss og viser forståelse for den vanskelige situasjonen vi har vært i.

Abonnementssystem nede

Flere systemer er fortsatt rammet av dataangrepet mot Amedia, som er eier og tjenesteleverandør for norske lokalaviser over hele landet.

Dette har enkelte konsekvenser for eksisterende abonnenter. Blant annet er det på nåværende tidspunkt ikke mulig å si opp abonnementet.

– Vi har fortsatt ikke tilgang til vårt abonnementssystem. Dette betyr blant annet at det ikke er mulig å si opp abonnementet på nåværende tidspunkt, og det er heller ikke mulig å bli abonnent på vårt felles abonnementsprodukt +Alt. Dette jobber vi fortsatt med å finne løsninger på så snart som mulig. Vi ønsker at det skal være så enkelt som mulig både å kjøpe og å si opp abonnementet sitt på våre aviser, sier konstituert forbrukermarkedsdirektør i Amedia, Carl Gustaf Eriksson.

Problemene gjør at vi heller ikke kan svare på spørsmål om fakturaer og så videre.

Flere bedringer

Når det gjelder papiravisen, ble produksjonssystemene der hardt rammet. Haugesunds Avis kom ut svært redusert første dag, og ganske redusert andre dag etter angrepet. Nå produserer vi avisen i et reservesystem. Det er mer arbeidskrevende, men innholdet er nå ganske normalt. Foreløpig har vi ikke med en del av det som vanligvis er på Folk-sidene, men vi jobber stadig med dette.

For markedsavdelingen har det også vært store utfordringer, siden en del annonsemateriell til papiravisen ble utilgjengelig. Systemet for bestilling av annonser er også rammet, men her er det en alternativ løsning på vei opp nå.

Altså beveger vi oss tilbake mot å blir fullt operative igjen, men det vil fortsatt være utfordringer i flere uker. Vi beklager problemene dette har gitt for lesere og annonsører, og takker for støtte og forståelse i en krevende situasjon.