HAUGESUND: En storfugl-hunn var på vift i Skåredalen mandag. Det er slett ikke hverdagskost, kan Andreas Dunkley, som er med i viltforvaltningen i Haugesund kommune, fortelle.

– Det er veldig uvanlig her ved kysten. Ofte liker de store, gamle skoger og det er det ikke så mye av her, forteller Dunkley.

– Raslet i eggstokkene

Han reiste ut med håven da meldingen om storfuglen i Skåredalen kom og forteller om episoden som førte til oppstyr på Haugar-treningen.

– Hun holder antakeligvis til i nærheten, men så er det ingen hanner i området. Nå er det paringstid og hun var full av hormoner og det raslet i eggstokkene. Hun hadde dratt ut for å jakte på en hann, og for å si det litt flåsete gjorde hun seg klar til bedekning da jeg nærmet meg med håven, forteller Dunkley.

Han fikk fanget røyen med håven og fikk tak i fuglen. Når Haugesunds Avis snakket med ham i 19-tiden forteller Dunkley at han og røyen er på jegerprøvekurs.

– Det var jo litt spesielt å ha henne med her. Hun er i bilen, forteller Dunkley.


Jakten på kjærligheten

Han ser for seg å ta en kveldstur så fort kurset er ferdig.

– Jeg tenker at jeg må sette henne ut en plass jeg vet det er hanner, slår han fast.

Den drevne friluftsmannen har erfaring på området. Han forteller at det er atten år siden det sist var storfugl i Haugesund.

– Da kom røyen til Solandsbakken barnehage. Ikke bare en, men to ganger, forteller han.

Derfor drar han lengre denne gangen for å hjelpe den polygame storfuglen i jakten på kjærligheten.

– Tiurene mer aggressive

Først er Dunkley hemmelighetsfull om hvor han skal dra, men avslører etter hvert at turen går til Vindafjord der det er passende skoger og passende hanner for den elskovssyke røyen.

– Er de farlige, disse storfuglene?

– Nei, røyene pleier ikke å være farlige. Tiurene er mer aggressive og kan gå til angrep på barn. Så det er lurt å ringe politiet hvis man møter en storfugl, så kan de tilkalle viltforvaltningen, sier Dunkley.

Storfugl

  • Storfuglen er den største av våre hønsefuglarter. Om du er på tur i skogen, og skremmer opp en storfugl – har man en tendens til å skvette i været. Det nærmest buldrer idet denne store skogsfuglen tar til vingene!
  • Hos storfugl heter hannen tiur mens hunnen heter røy. Hannene er mørkegrå til brune og svarte med grønnsvart metallglans i brystet. Hunnene, røyene, er rustrøde i brystet, ellers mørkebrunt spraglet.
  • Lengden er ca. 90 cm og vingespennet 120 cm hos en storfugl. Hunnen veier mellom 1,7 og 2,5 kilo,mens hannen veier mellom tre og fem kilo.
  • Storfuglen vil samles på våren for å by opp til tiurleik. En tiurleik er en fast plass, hvor gutta skal tøffe seg for damene, og vise hvem som er sterkest! Kampene mellom tiur kan være harde, og vinneren får paret seg med røyene som har fulgt med på oppvisningen.

  • Røya vil har reiret sitt rett på bakken, gjerne i litt tett og fuktig granskog. Her er det mange småkryp som kyllingene kan spise når de klekkes. Røya oppdrar ungene alene, og er sammen med kyllingene gjennom sommeren. Utpå høsten vil kullet splittes opp, og storfuglene vil nå leve for seg selv resten av livet – kun avbrutt av tiurleiken på våren når de samles der.

  • Parringstiden er i april og mai, og de får ofte seks til åtte unger.

  • Storfuglen trives best i gammel barskog, hvor det ofte er litt variasjon mellom type trær og tetthet i skogen. Storfugl finnes i skog over det meste av landet, men det har blitt færre av den, blant annet på grunn av moderne skogsdrift.

Kilde: Rovdyrsenter.no og Store norske leksikon