HAUGESUND: Det hamres, sages, bygges og bæres.

– Jeg tror det skal gå akkurat, ler Kari Gundesø. Lørdag åpner hun Raglamyr smådyrklinikk vegg i vegg med Buddy i Longhammarvegen.

Hundene Doris og Fiona synes det er vanskelig å holde seg unna «godtebutikken» i nabolokalet nå når de er med matmor på jobben.

– Nå må dere komme hit, kommanderer Gundesø.

Det er mindre enn fem måneder siden hun bestemte seg for å satse selv.

– Jeg mener det er et marked for en ny smådyrklinikk. Folk har flere dyr og det er et stort fokus på dyrevelferd. Dessuten er vi mer klar over hvilke problemer dyr kan få, enn vi var tidligere, sier Gundesø.

Ansvar

– Passer vi bedre på dyrene våre nå enn før?

– Ja, det føler jeg. Da jeg vokste opp, var det sånn at dersom katten var halt ble den tatt med bak låven og skutt, sier hun.

De siste 10–15 årene har utviklingen vært stor både i utstyr og kompetanse. Sykdommer som før kom med anbefaling om avlivning kan nå behandles. Det etiske ansvaret er stort, mener Gundesø.

– Vi kan gjøre mer i dag. Da er det moralske ansvaret mitt viktig. At jeg sier stopp når det går på dyrevelferden, sier hun.

Selv har hun to hunder, tre katter, og hagen full av pinnsvin.

– Det er mange som går til dyrlegen med pinnsvin. Ofte påkjørte. Pinnsvin er veldig takknemlige dyr å hjelpe. Litt omsorg, varme og mat så friskner de til, sier hun.

Gundesø kommer opprinnelig fra Drammen, men flyttet som nyutdannet til Ølen i 1992, da hun fikk jobb i Mattilsynet. Minus et par år i Kristiansand har hun holdt seg på Haugalandet. Hun var med og startet Gard Smådyrklinikk som senere ble Smådyrklinikken i Haugesund, men solgte seg ut i 2010. Fra 2011 til hun bestemte seg for å satse selv har hun jobbet ved Karmsund Dyrehospital. Nå skal hun kombinere egen praksis med deltidsjobb i Mattilsynet.

Flere går til dyrlegen

Pål Audun Skagseth er innehaver av Haugesund smådyrklinikk på Solvang. Han merker også at flere tar med dyrene til dyrlegen.

– Folk har mye bedre råd nå enn for 15–20 år siden. Hudproblemer hos hunder og katter utgjør en betydelig del av kundegrunnlaget. Det går mot et mye bedre husdyrhold, men i overflodssamfunnet vårt er det også viktig at vi sier ifra når behandling ikke er nødvendig, sier Skagseth.