Kan en spise kjøtt til middag og se hunden i øynene etterpå?

Foto:

DEL

HAUGESUND: – Nja, sier haugesunder Thomas Halleland, som nå har tatt det drastiske valget å gå fra å være kjøtteter til veganer. Det innebærer at han ikke bare må unngå å spise kjøtt. Han kan heller ikke spise noe som har animalske produkter i seg, som for eksempel melk og egg.

Fisketurene er det også slutt på. Og om det blåser kaldt i vinter? Ull kommer fra sauen, og kan på ingen måte bidra til å holde Halleland varm heretter. Rart, sier du?

– Noen vil nok kalle meg for helt sprø, men grunnen til at vi slakter dyr er i stor grad at matretter med kjøtt smaker litt bedre enn matretter uten kjøtt. Det betyr at vi setter våre egne smaksløker høyere enn et dyreliv. Jeg har tenkt mye over dette, og for meg er det merkelig. Vi kan gremmes over at de spiser hund i Kina, likevel går vi rett hjem og spiser bacon, argumenterer Halleland.

HØR HELE INTERVJUET HER

Og nettopp å argumentere, det er noe Halleland nå er åpen for å gjøre mye framover. Han forventer både med- og motdebattanter når han gjennom en video på Facebook er åpen om sitt valg og bakgrunnen for det.

– Jeg syns vi bør snakke om det. Jeg skal tåle alt som kommer av kritikk, vitsing og «egling» om at jeg nå er blitt veganer.

Ekstra spesielt er det kanskje å gjøre denne livsendringen rett før desember måned. Pinnekjøtt, ribbe, medisterpølser, lutefisk er gjerne det mange setter høyest med hele høytiden. Thomas Halleland kommer til å foreslå en vegansk julaften, men forventer å bli avvist av familien på akkurat det.

– I så fall skal jeg medbringe min egen nøttesteik. Det finnes masse veganske produkter på markedet. Jeg vet ikke hvordan det kommer til å gå, men jeg ser for meg at det skal gå greit. Jeg forventer ikke at noen skal legge til rette for meg, men jeg forventer at folk sier sin ærlige mening. Som NRK-journalist lager jeg saker som gjør at andre må tåle litt pepper. Det fortjener også jeg å kjenne litt på, sier Halleland.

Det veganske Thomas-toget går nå. Hopper du om bord?

Artikkeltags