Har du sett ei mus som lukter gummi og har helt hvite tenner? Da må du gi beskjed.

ETTERLYST: Husspissmusa er kommet til Rogaland, men finnes den på Haugalandet?

ETTERLYST: Husspissmusa er kommet til Rogaland, men finnes den på Haugalandet? Foto:

Husspissmusa er bekreftet til stede på Jæren. Nå undersøker en biolog om den har kommet seg over Boknafjorden.

DEL

NATUR: Bildet vi viser her er ganske unikt. Det viser en husspissmus fanget i Sandnes. Musa er observert over hele Jæren, men finnes ellers ikke i Norden.

– Den kan følge veier og tunneler, men kan også lett bli fraktet med jord, planter eller høy. På denne måten må den også ha kommet fra kontinentet og hit. Jeg har fått inn et tips fra Skudeneshavn, men det manglet dessverre belegg for observasjonen, opplyser biolog Jeroen van der Kooij. Han har fått i oppdrag å kartlegge spredningen av musearten.

Van der Kooij beskriver musa slik:

«Husspissmusa kjennetegnes ved at den har store utstikkende nakne ører (hos norske spissmus er ørene gjemt i pelsen), den har værhår på halen som peker skrått bakover. Ellers er den jevngrå og har en særegen gummiaktig lignende lukt. På døde dyr kan man også se om at den har helt hvite tenner (norske spissmus har røde tanntupper). Arten er lett gjenkjennelig og publikum legger fort merke til den. Den liker seg i og i nærheten av hus og blir ofte drept og vist fram av katt.»

Observasjoner av musa kan meldes på e-post til jevader@online.no.

Musa er, så vidt vi vet, ikke farlig for folk om den, mot formodning, skulle angripe. Likevel er det ikke ønskelig at den sprer seg. I Irland har den fortrengt dvergspissmusa.

– De har også funnet en egen bakterie på den som de er usikker på hva slags effekt den har på folkehelsa. Jeg undersøker hvorvidt den fortrenger stedegne spissmus i Norge, opplyser van der Kooij.

Artikkeltags