Gå til sidens hovedinnhold

Eggdonasjon blir tillatt i Norge

Artikkelen er over 1 år gammel

Et stortingsflertall på 89 mot 80 representanter stemte for å tilby assistert befruktning til enslige. Et flertall har også stemt for at eggdonasjon skal tillates i Norge.

KrF har kjempet mot endringen med eggdonasjon, og fikk støtte av regjeringspartnerne Høyre og Venstre – selv om flere av representantene i debatten ga uttrykk for at det er en endring de i realiteten støtter.

Argumentet om likestilling har vært viktig for tilhengerne av forslaget om å åpne opp for eggdonasjon.

Sæddonasjon har vært tillatt i 90 år, mens Norge hittil har hatt et forbud mot å donere egg. Norge har vært i særstilling i Europa, siden det er tillatt i alle EU-land, med unntak av Tyskland.

Tidligere i år gikk også Bioteknologirådet inn for at Norge bør tillate eggdonasjon på linje med sæddonasjon.

Det ble også vedtatt endringer i bioteknologiloven. Og det var denne endringen det knyttet seg størst spenning til etter at tre Fremskrittsparti-representanter varslet at de her ville stemme med regjeringen. Men til slutt endte det med at et stortingsflertall på 89 mot 80 representanter stemte for å tilby assistert befruktning til enslige.

KrF, med støtte fra Venstre, Høyre og Senterpartiet, har argumentert for at det innebærer en sårbar situasjon for barn som vokser opp med bare én forelder.

Men tilhengerne har vist til at svært mange norske kvinner reiser til klinikker i utlandet for å få assistert befruktning og at samfunnet har endret seg på dette området.

Kommentarer til denne saken