HAUGESUND/BERGEN: – Folk har for mange ting – det kan for eksempel være sykler som hoper seg opp hjemme eller skiutstyr på hytta. Samtidig er det mange med tilgang på eiendom som har arealer som ikke utnyttes skikkelig. Om du skulle ha en ledig bod eller garasje, kan du nå tjene litt penger på å leie ut plassen til dem som ikke vet hvor de skal plassere syklene eller skiene sine.

Einar Ask Gullaksen forteller entusiastisk om selskapet han har vært med å etablere sammen med to studiekompiser. 20-åringen skal snart få snakke enda mer om forretningsideen, men først må vi høre med han om hvordan han havnet i Bergen.

Krever selvdisiplin

Einar Ask Gullaksen kommer fra Haugesund. Etter skolegang på Lillesund, Håvåsen og Vardafjell gikk turen videre til Haakonsvern og Forsvaret.

– Jeg var der ett år før jeg begynte på BI i Bergen i fjor høst. Der studerer jeg entreprenørskap, noe som alltid har inspirert meg.

– Var det hele tiden planen å begynne på BI?

– Nei, faktisk ikke. Jeg var lenge usikker på hva jeg ville gjøre. Jeg ønsket å jobbe med mennesker, men ante ikke helt hvilken retning jeg skulle gå i.

En viss peiling hadde haugesunderen likevel. Gullaksen har bakgrunn fra Haugar og fotballen. Han visste at han ville ta med seg konkurranseaspektet og lagfølelsen derfra til det han skulle gjøre videre i livet.

– Målet er å drive med noe som kan gjøre livene bedre for andre, forteller han.

Gullaksen begynte altså på BI i fjor høst, like før smittebølge to skyllet over landet. Ikke akkurat en optimal situasjon når du ønsker å bli kjent med nye folk på ditt nye studiested.

– Heldigvis bor jeg i et kollektiv på Damsgård med to kamerater fra Haugesund, så jeg har alltid noen å være sammen med der. I starten av semesteret var også undervisningen åpen, og da ble jeg i det minste kjent med noen av dem jeg studerer med. Så det har stort sett gått greit, selv om det er en spesiell situasjon. Når all undervisning er digital, krever det en god del selvdisiplin av deg, forklarer 20-åringen.

Vurderte å satse på stillongser for hunder

To av dem han er blitt kjent med er Johannes With og Andreas Barreth fra henholdsvis Ålesund og Bærum.

De har funnet tonen, og har et felles ønske om å drive noe sammen.

– Vi ville alle drive med noe som var interessant og kult også etter at vi var ferdige med studiene, sier Gullaksen.

Resultatet er blitt selskapet «Vi leier».

– Det begynte med en idémyldring, og vi var jammen innom mange rare ideer på veien. Vasking av søppelbøtter, for eksempel. Ja, og hundestillongser.

– Du sa hva for noe?

– Stillongser for hunder. Én av oss har hund, så du forstår jo hvor den ideen kom fra. Vi andre to er veldig glade for at det aldri ble noe av dette, sier han med et smil.

Et annet forslag som kom opp, var import av bordbein. Det var ikke akkurat full tenning på ideen, men de diskuterte nå litt om det likevel kunne være noe.

– Jeg spurte hvor vi hadde tenkt å oppbevare disse bordbeinene dersom vi importerte store mengder. Vi bor alle tre i knøttsmå leiligheter, og ingen av oss har noe ekstra plass til rådighet.

Gullaksen fortsetter:

– Det var da jeg kikket ut av vinduet og så garasjen til naboen, en garasje han ikke bruker til noe. Kanskje vi kunne låne den til å oppbevare bordbeinene? Jeg så på blikkene til de andre at de hadde tenkt samme tanke som meg: Her var det noe vi kunne satse på.

Som Airbnb

En forretningsidé var født: Privatutleie av lagerplass. Den er siden utvidet til privatutleie av lagerplass, båtplass og parkeringsplass.

– Det er på mange måter som Airbnb, bare når det gjelder lagringsplass, oppsummerer Gullaksen.

Trioen har brukt kort tid på veien fra idé til handling. Idémyldringen deres var i februar. Nå er altså «Vi leier» etablert. Nettsiden med betalingsløsning er allerede oppe og går.

– Det har gått over all forventning så lang, sier 20-åringen.

Einar Ask Gullaksen hører nok til blant de mest subjektive vi kan spørre, men han mener løsningen til det nyetablerte selskapet er en vinn-vinn-situasjon for både utleier og leietaker.

– Ja, helt klart. Som nevnt er det mange som har ubrukte arealer som bare står der. Nå har de muligheten til å passivt kunne tjene penger på dette. For leietakerne vil det samtidig være et billig alternativ, spesielt i de store byene der eiendomsprisene i sentrum er veldig høye, forklarer han.

«Vi leier» tar et lite mellomlegg for annonsene som legges ut på selskapets nettsider vileier.no

– Dette konseptet kan jo også være aktuelt for folk som har tenkt seg på Norgesferie i år. De kan gå inn på nettsidene og bestille parkering der de vil reise, gjerne bare for én dag om de ønsker det. Det vil være adskillig billigere enn å sette bilen i et parkeringshus, mener Gullaksen.

På lag med tiden vi lever i

Gullaksen tror og håper at trioen har truffet tidsånden med det nyetablerte selskapet.

– Jeg tror vi er heldige med timingen. Delingsøkonomi er i vinden, og hos oss utnytter vi ressursene som allerede er tilgjengelige: Ubrukte rom og plasser som andre kan ha nytte av.

– Og slik arbeidsmarkedet er nå for tiden, er det nok mange som har behov for ekstra inntekter. Utleieinntektene til plasser hvor du selv bor – som for eksempel garasje eller boder – er til og med skattefrie, føyer Gullaksen til.