HAUGESUND/STAVANGER: Eikemo bor i Haugesund og studerer i Stavanger mandag og onsdag. Fra høsten av starter undervisningen 08.30.

– Da har jeg matte, og den må jeg få med meg fordi jeg er så dårlig, sier Eikemo og ler.

Men bak latteren er det alvor.

Kystbussen går klokka fra Flotmyr 06.55 og bruker to timer og ti minutter til Stavanger bussterminal. Det gikk bra i vår da første time begynte etter klokka ni. Fra høsten av derimot rekker Eikemo ikke skolen.

– Det er bra at Kystbussen ikke er særlig dyr, men det hjelper ikke når det ikke går tidlig nok, sier Eikemo.

Avhengig av buss

På grunn av sykdom kan Eikemo ikke kjøre bil selv.

Fra høsten av må hun derfor finne andre løsninger for å komme tidsnok på skolen, om ikke Kystbussen endrer på rutene sine.

– Jeg har fått tilbud av ei venninne om at jeg kan sove på sofaen hennes av og til. Men jeg har jo barn i Haugesund og kan ikke alltid overnatte i Stavanger.

Eikemo ønsker at Kystbussen begynner å kjøre ruter fra Haugesund tidligere på dagen. Hun mener det er kundegrunnlag for flere ruter.

– Det er mange som pendler, og folk begynner jo som regel på jobb før klokka ni, sier Eikemo.

– Bussen i 7-tida er som regel smekkfull. Særlig på onsdager, legger hun til.

Forstår savnet

Kystbussen er en del av NOR-WAY Bussekspress sitt rutenett. Kystbussen er et samarbeid mellom Tide Buss AS og Boreal Transport Sør AS.

– Kystbussen hadde flere tidlige avganger mellom Haugesund og Stavanger før pandemien, og vi har stor forståelse for at våre reisende savner disse. Dessverre er ikke passasjergrunnlaget stort nok til at vi per i dag kan sette inn tidligere avganger på strekningen, men det gjøres løpende vurderinger. Vi har kontinuerlig overvåking av etterspørsel og reisemønster og det kan bli aktuelt med flere tidlige avganger på ruten etter hvert, sier produkt- og konseptsjef i Tide, Svein Helge Hauge.

Eikemo har også sjekket muligheten for å bruke kollektivtilbudet til Kolumbus.

– Kolumbus kjører nesten til ferjekaien på hver side. Hadde de bare kjørt noen kilometer lenger kunne jeg gått av bussen, på ferja og tatt en ny buss på andre sida, sier Eikemo.

– Bussforbindelsen mellom Stavanger og Haugesund drives i dag kommersielt av Kystbussen, det er ikke en del av Kolumbus’ tilbud. Når det gjelder busser til ferjekaiene på Bokn og Rennesøy er disse i stor grad tilpasset skolekjøring, svarer Kolumbus i en mail til Haugesunds Avis.